Obývák vzplál jako fakule! Matka s dcerou přišly o vše

PARDUBICE – Obrovský požár bytu v jednom z bytů v Pardubicích způsobil jev zvaný backdraft. Došlo zde i k výbuchu, celá ulice byla pokryta střepy. Z domu muselo být evakuováno dvacet osob.

Tři jednotky hasičů vyjely ve čtvrtek k obrovskému požáru bytu v Sakařově ulici. K požáru došlo ve večerních hodinách, kdy se matka s dcerou dívaly na televizi, když vtom něco vzplálo u vánočního stromečku. Dcera utekla do svého pokoje, a jak otevřela dveře, dostalo se větší množství vzduchu do obývacího pokoje a došlo ke specifickému jevu, kterému se říká backdraft. Naštěstí se podařilo majitelce bytu i dceři byt ihned opustit.

CO JE BACKDRAFT: Při požáru v uzavřeném prostoru se vlivem nedostatečného přívodu vzduchu vyvíjí velké množství hořlavých plynů. Pokud je do této směsi hořlavých plynů přiveden vzduch, například otevřením dveří, dochází k náhlému prudkému vznícení. Tento jev je označován jako backdraft. Rychlost šíření je v takovém případě více než 20 m/s. Dochází k celkovému vzplanutí v místnosti.

Hasiči při požáru museli zasahovat v dýchací technice a provedli evakuaci dvaceti osob z okolních bytů. „Dále byl proveden průzkum bytu a odvětrání zakouřených prostor pomocí přetlakové ventilace. Na místě byla zdravotnická záchranná služba, která provedla kontrolu evakuovaných osob. Evakuované osoby se postupně vrátily zpět do svých bytů. Někteří obyvatelé si našli náhradní ubytování,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je stále vyšetřována. Buď došlo k závadě na prodlužovacím kabelu nebo na jednom ze spotřebičů – na televizi, HI-FI soupravě či notebooku. Odebrány byly vzorky, které přesně stanoví příčinu vzniku požáru.