Prostři mě! Prkna Divadla Tramtarie uvedou autorskou komedii

OLOMOUC – Hru z prostředí populárních televizních reality show mladého dramatika Šimona Petáka uvede ve středu 9. ledna v premiéře Divadlo Tramtarie.

Hlavním tématem inscenace Prostři mě! je prostředí reality show. Režie původní komedie z naší mediální současnosti se ujala Hana Mikolášková. „Na reality show fascinuje to, co mě zároveň nejvíc rozčiluje: jak se to celé tváří jako skutečnost, a přitom je to inscenované. Prostě ta manipulativnost směrem k soutěžícím i divákům. A taky to, že se často smějeme cizímu neštěstí a že všichni jsou za tak trochu blbce,“ říká režisérka.

Děj se odehrává v reality show s názvem Ponorka, jejíž 35. řadu uvádí nejmenovaná televize. Pořad je postavený na principech známých televizních formátů jako Vyvolení či Big Brother, kdy je skupina soutěžících uzavřena na tři měsíce v prostoru plném skrytých kamer.

Dramaturgyní Ponorky je Jana, která, aby předešla klesající sledovanosti, přijde s originálním nápadem, že soutěžícími ve hře plné intrik a obnažených emocí budou tentokrát bývalí členové skautského oddílu, do kterého ona sama před lety chodila. Vše se ale komplikuje hned na začátku – jedna ze soutěžících na poslední chvíli svoji účast v Ponorce odřekne.

A Janě nezbude jiná možnost, než do soutěže nastoupit místo ní. Jana se tak stává soutěžící v pořadu, který sama vymyslela. Ve hře o milion se tak díky svému nápadu utká se svými dávnými známými z oddílu: učitelem Mírou, propagátorkou zdravé výživy Bárou a neurologem Vítkem. Kdo se nakonec stane vítězem a kdo poraženým? A nejsou nakonec účastníci těchto soutěží poraženi všichni? A co to udělá s jejich dávným přátelstvím?

V divadelní reality show hrají Jana Posníková, Barbora Šebestíková, Vít Pištěcký a Miroslav Černý. První premiéru uvede olomoucké Divadlo Tramtarie ve středu 9. a ve čtvrtek 10. ledna od 19 hodin.