Pod budoucí dálnicí D35 archeologové vykopali unikátní nálezy z doby kamenné i bronzové

PARDUBICKO – Záchranný archeologický výzkum pod dvěma úseky budoucí dálnice D35 v Pardubickém kraji skončil. Archeologové odkryli řadu nových nálezů, z nichž vyniká senzační objev dochované sedm tisíc let staré dřevěné studny u Ostrova.

Archeologové studnu objevili loni v létě spolu s dalšími sedmi studnami z různých období pravěku. První nálezy keramiky ukázaly, že studna u Ostrova pochází z období kultury s lineární keramikou, tedy z mladší doby kamenné. Díky tomuto jedinečnému objevu bylo rozhodnuto vyzvednout celou studnu v jednom bloku. „Byla to technicky i logisticky náročná akce, jaká v České republice proběhla vůbec poprvé. Následovala pečlivá preparace jednotlivých vrstev a rozebírání dřevěné konstrukce. Více než měsíc probíhající práce v prostorách archeologické základny přinesla jedinečná zjištění,“ uvedl vedoucí výzkumu Radko Sedláček z Archeologického centra Olomouc.

Z vědeckého zkoumání letokruhů ve dřevě vyplynulo, že stromy použité na stavbu studny byly pokáceny v letech 5259 až 5255 před naším letopočtem. To z ní činí nejstarší dendrochronologicky datovanou dřevěnou architekturu v Evropě. Dubové sloupky a výdřeva se zachovaly díky vysoké hladině spodní vody. Studnu mají nyní v péči odborníci z Univerzity Pardubice, kteří připravují její konzervaci.

Kromě dalších o něco mladších studní archeologové odkryli také osadu pravěkých lovců a sběračů ze sklonku starší a ze střední doby kamenné (10 až 8 tisíc let před naším letopočtem) na návrší poblíž Uherska. Ojedinělý byl také výzkum lokality v blízkosti řeky Loučné u Uherska. Archeologové nyní již vědí, že v okolí Uherska se rozkládalo velké jezero. Výzkum také odkryl u Rokytna jedno z nejbohatších a nejrozsáhlejších žárových pohřebišť lužické kultury z pozdní doby bronzové (cca 1 tis. př. n. l.).

Mezi další významné nálezy patří sídliště z mladší a pozdní doby bronzové u Dolní Rovně, studna s vodojemem z doby laténské (150 před naším letopočtem) u Ostrova, zahloubená obydlí a pece z 10. až 12. století u opatovické elektrárny a středověká vesnice z 12. až 14. století u Horní Rovně.

Majitelem všech nálezů je podle zákona kraj, správu sbírek zajišťuje jako odborné pracoviště Východočeské muzeum v Pardubicích. „V minulém roce jsme začali připravovat stavbu archeodepozitáře v Ohrazenicích, kde budou nálezy z D35 umístěny,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Nálezy budou nabídnuty veřejnosti k vidění po dokončení rekonstrukce areálu pardubického zámku.