Dva případy padělání peněz. Výtečníci stanou před soudem

JIŽNÍ ČECHY – Během vánočního období se jihočeským kriminalistům podařili objasnit dva velmi obdobné případy padělání peněz. Padělatelé si chtěli přilepšit a hodně amatérsky vytvářeli falešné bankovky. Místo zlepšení životní úrovně tak nejspíš poputují za mříže.

Těsně před koncem loňského roku se v Českých Budějovicích objevili falešné korunové bankovky v nominální hodnotě tisíc a pět set. „Jihočeští kriminalisté, specialisté na hospodářské delikty, začali prověřovat všechny dostupné informace k výskytu bankovek,“ sdělil mluvčí policie Jiří Matzner. Stopy vedly do jedné budějovické společnosti, kde se naštěstí podezření na firemní „velkovýrobu“ nepotvrdilo.

„Jak kriminalisté zjistili, za vším je pouze a jen jedna žena. Zaměstnankyně společnosti se ocitla ve velké finanční tísni a vymyslela plán. Na firemní multifunkční tiskárně zhotovila bez napodobení ochranných prvků padělky minimálně tří tisícikorun a jedné pětistovky,“ podal informace k případu mluvčí Jiří Matzner. Vzala si totiž peníze z firemní pokladny a v domnění, že se na to nepřijde, do ní vložila bankovky padělané. Ke svému činu se pak policistům při výslechu doznala.

Ve druhém případu padělání figuruje senior z Brna, který v létě trávil dovolenou u jednoho z jihočeských rybníků a platil zde falešnými bankovkami. Padělatel si zřejmě chtěl vylepšit dovolenou a tak vytvořil dvě dvoutisícové bankovky a jednu tisícikorunu. „Pravděpodobně si myslel, že v jiném kraji bude při udávání padělků nenápadný. To by však nesměl jednu z falešných bankovek použít jako zálohu pří půjčení kola, společně se svými doklady,“ řekl mluvčí Matzner. Kriminalistům tedy ulehčil práci a ti ho mohli velmi snadno vypátrat.

„Činy proti státní měně jsou velmi závažnými delikty,“ varuje policejní mluvčí Jiří Matzner. Oba padělatelé tak nyní stanou před soudem a ten je může poslat za mříže až na několik let.