Kůň je radost, ale pozor! Může vás také pořádně nakopnout

BENEŠOVSKO – Vlastnit svého koně je v současné době stále dostupnější a in. Chovatelství těchto ušlechtilých zvířat je na vzestupu i mezi amatéry. Ne náhodou tedy přibývá různých zranění koněm. A nejde jen o ledajaké lehké bolístky.

Častá jsou zranění způsobená kopnutím, kdy kůň při vyhození trefí osobu do hrudníku, hlavy či přímo obličeje. “Ve včerejších dopoledních hodinách došlo k vážnému p

oranění muže, který byl kopnut koněm do hlavy. Volající popsal, že po události byl muž krátce v bezvědomí.

 

Na místo byla vyslána vranovská posádka rychlé zdravotnické pomoci, lékař v benešovském vozidle systému rendez-vous a vrtulník pražské letecké záchranné služby. Muži s otřesem mozku a tržnou ránou na hlavě byla poskytnuta nezbytná péče a poté byl letecky přepraven do motolské nemocnice,“ informuje  Petra Effenbergerová, tisková mluvčí záchranky. Další vážné zranění, které vám kůň může způsobit, byť nerad, je zavalení koněm.  “Při pádu, kdy je jezdec koněm zavalen, končí většinou poraněním pánve. I přes nošení bezpečnostních páteřních chráničů a kvalitních jezdeckých přileb je člověk proti šesti set kilovému zvířeti a okovanému kopytu ve značné nevýhodě. V loňském roce jsme tak absolvovali přes třista výjezdů, při kterých jsme poskytli přednemocniční péči zraněným „koňákům“. Letos jsme stihli ošetřit už tři osoby, zraněné koněm,” dodává. Shodou okolností byly všechny tři z Benešovska, jen ne ze stejné stáje.