Liberecko se vzpamatovává ze sněhové kalamity

LIBERECKÝ KRAJ – Silnice v Libereckém kraji jsou nadále sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí. Motoristé by měli být opatrní také kvůli padajícím stromům, které se lámou pod náporem sněhu.

Pro Jablonec nad Nisou nadále platí kalamitní stav, potrvá zřejmě až do pondělí. Ulice a chodníky zde jsou zavalené sněhem a technické služby je nestíhají uklízet. Úklid komplikují zaparkovaná auta, jak jsme vás informovali zde, město proto všude vypnulo parkovací automaty.

Hlavní tahy jsou převážně mokré, na vedlejších silnicích v Jizerských horách je ujetá vrstva sněhu. Až do dnešních 15 hodin bude omezen na silnici druhé třídy provoz mezi Bílým Potokem a Smědavou na Liberecku, kde bude probíhat rozšiřování silnice sněhovou frézou. Podle předpovědi budou dnes teploty v kraji pod nulou, zataženo, s občasným sněžením.

Opatrní by měli být řidiči v kraji kvůli možným pádům stromů do vozovky. Hasiči během uplynulých dnů více než k požárům vyjížděli častěji k popadaným stromům, které neunesly sněhovou pokrývku. Pády stromů uzavřely komunikace převážně na Semilsku, Tanvaldsku a Jablonecku, kde byl vyhlášen kalamitní stav. Ve čtvrtek se nezastavili ani hasiči z Liberce a okolí. Vedle technických událostí likvidovali jednotky na území celého kraje také následky mnoha dopravních nehod.

Ve středu zasahovali hasiči z Libereckého kraje u 14 dopravních nehod a u 94 událostí kvůli popadaným stromům, ve čtvrtek pomáhali u čtyř dopravních nehod a poskytovali technickou pomoc u 60 popadaných stromů. Situace se postupně uklidňuje.