Bedřichov zažil o víkendu další dopravní kolaps

JABLONECKO – Bedřichov o víkendu zažil další dopravní kolaps. Všechna parkovací místa byla už od sobotního rána obsazena. Přijíždějící a odjíždějící lyžaři svými auty ucpali silnici od Maliníku po Českou Chalupu. Řidiči strávili ve frontách i několik hodin, než se jim podařilo z hor odjet nebo tam najít místo na zaparkování. Opakovala se tak situace z minulých víkendů, kdy lyžaři obsadili všechna parkovací místa v Bedřichově a další přijíždějící návštěvníci už neměli šanci na zaparkování.

Policisté a strážníci městské policie museli dohlížet na to, aby silnice v obci zůstaly průjezdné, a to především pro složky Integrovaného záchranného systému a městskou hromadnou dopravu. Jizerské hory a Jizerská magistrála zažívají rekordní návštěvy a běžkaři chtějí parkovat co nejblíže stadionu, který je jedním z nástupních míst na magistrálu. Kvůli neukázněnosti šoférů měly problémy do obce vjet autobusové linky.

Podle starosty obce Petra Holuba je Bedřichov plný turistů tak pětkrát až desetkrát během zimní sezony. V Bedřichově bydlí 270 stálých obyvatel, v sezoně tam je ale denně až pět tisíc lidí. Přímo v obci, Hraběticích a pod Maliníkem je celkově téměř tisíc parkovacích míst. Řada motoristů i přesto nerespektuje zákazy vjezdu a vjíždí do chráněných území. Nechávají svá auta i na plochách vyhrazených pro ubytované v hotelech, hosty restaurací nebo pro starousedlíky. K dopravě do obce mají lyžaři možnost využít autobusy městské hromadné dopravy. Do Bedřichova jezdí jedna linka z Liberce a druhá z Jablonce nad Nisou.

Foto: Artur Irma, Jizerská o.p.s