Sháníte pronájem? Nenechte se podvést!

PARDUBICE – Pardubičtí policisté pátrají po pachateli, který vybírá zálohy za neexistující byty. Během pár měsíců si přišel na téměř půl milionu korun a poškozených po celé republice stále přibývá.

Pardubičtí kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality pátrají po osobě, která je podezřelá z trestného činu podvod. Především ale tímto způsobem chtějí informovat a varovat veřejnost, aby byla v případě sjednávání nájmů maximálně obezřetná. Neznámý pachatel vystupující pod fiktivním jménem Marian Hrabec nabízí prostřednictvím různých internetových realitních serverů po celé republice byty k pronájmu, a to za nápadně výhodných podmínek, jako je nízká cena pronájmu v poměru s nabízenou vysokou kvalitou designového zařízení bytu, s nabízenou lokalitou apod.

S případnými zájemci poté komunikuje pouze přes email s tím, že je v zahraničí, a tak se s nimi nemůže setkat osobně. V případě zájmu si pak po této elektronické domluvě od poškozených nechá zaslat na některý z mnoha zahraničních účtů vratnou kauci na byt a jedno měsíční nájemné v celkové výši zhruba 500 eur. Po obdržení finanční částky ale žádný pronájem nesjedná a s poškozenými přestane komunikovat. Všichni tito podvedení lidé zaslali finanční částku, aniž by předtím pronajímanou nemovitost alespoň osobně navštívili. V několika případech dokonce podvodník uvedl neexistující adresu nabízené nemovitosti.

Policie ČR od dubna loňského roku do současné doby eviduje 31 podvedených lidí po celé republice s celkovou škodou bezmála půl milionu korun. Desítky dalších lidí se nenechaly oklamat, nicméně tato čísla nadále stoupají a policisté tak chtějí veřejnost varovat a po dosud neznámém pachateli nadále pátrají. „Pachateli v případě dopadení a odsouzení za trestný čin podvod hrozí trest odnětí svobody až na 5 let, a to s ohledem na dosavadní výši způsobené škody. V této souvislosti žádáme kohokoli, kdo by mohl být tímto způsobem podveden a doposud to neoznámil, aby tak učinil na nejbližší policejní služebně Policie ČR,“ uvedla policejní tisková mluvčí Iveta Skupien.

Podvodník v tomto případě zneužívá lidské důvěřivosti, nezkušenosti a nerozvážnosti a mnohdy také životní situace obětí, které potřebují co možná nejrychleji bydlet. Tito lidé pak s vidinou rychlého, poměrně levného a luxusního bydlení přehlížejí nápadné signály, které by je měly okamžitě odradit.

Základní rady při sjednání podnájmu:
• V žádném případě neuzavírejte nájemní smlouvu, aniž byste osobně viděli nabízenou nemovitost.
• Pečlivě prověřujte údaje, které vám pronajímatel poskytne (například prostřednictvím katastru nemovitostí…).
• Nejméně rizikový způsob je využít služby prověřených realitních agentur.
• Neposílejte peníze, jestliže máte i sebemenší pochybnosti.
• Buďte maximálně obezřetní a nenechte se oklamat podmínkami, které jsou v porovnání s konkurencí nápadně výhodné.