MHD bude v Olomouci zdarma. Pro seniory nad 65 let

OLOMOUC – Už od letošního léta se mohou senioři po Olomouci přepravovat zdarma. Bezplatné cestování tramvajemi a autobusy začne platit od 1. července. Vedení města tak chce podpořit využívání hromadné dopravy.

„Úpravou tarifní politiky MHD naplňujeme naši vizi dostupné veřejné dopravy ve městě. Bezplatnou MHD pro seniory od 65 let zavádíme jako úplnou novinku. Chceme tím podpořit využívání hromadné dopravy. Jsem přesvědčen, že se to u bezpečné, komfortní a udržitelné formy veřejné dopravy, kterou vyplatí,“ řekl primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Podmínkou pro bezplatné cestování v olomoucké MHD bude dosažení 65 let, to cestující prokáží osobním dokladem. Bezplatné cestování seniorů v MHD bude radnice dopravnímu podniku finančně kompenzovat v rámci plateb za zajištění provozu autobusů a tramvají.

Nyní musí vzniknout nové nařízení o stanovení maximálních cen jízdného v MHD na území statutárního města Olomouce s účinností od 1. července 2019 a zapracování nově zavedené přepravy s koordinátorem IDSOK do Tarifu IDSOK s platností od stejného data.

Dosud mají zvýhodněnou MHD senioři nad 70 let. K celoročnímu cestování v zóně 71 jim stačí dvacetikorunový kupon. Zcela zdarma jezdí olomouckou MHD děti do 6 let věku. Zvýhodněni jsou také čestní dárci krve, kteří v zóně 71 cestují za 300 korun ročně na tzv. Kapka Pas.