Školy ušetří desetitisíce korun. Díky nové optické síti

PŘEROV – Všechny budovy v majetku města, tedy kromě magistrátu také technické služby, Přerovská rozvojová, školy či knihovna v Přerově má letos propojit metropolitní datová síť. Ta byla vybudována před čtyřmi lety za 36 milionů korun v rámci projektu elektronizace. Školám ušetří desítky tisíc korun.

Pro organizace zřizované městem znamená tento krok finanční úlevu. Nemusejí už platit za internetové služby, protože ty hradí v jednom balíku přerovský magistrát. „Měsíčně platí náš úřad za internet deset tisíc korun. Za tuto cenu, kterou bychom stejně hradili, sdílíme od letošního roku internet i s našimi organizacemi,“ řekl Petr Karola z přerovského magistrátu.

Školy ušetří desetitisíce korun

Organizace a školy ušetří ročně desetitisíce korun. Například osm základních škol platí dohromady za internet ročně asi 180 tisíc korun, tato platba jim teď odpadne. „Podařilo se nám naplnit jeden z cílů projektu budování vlastní optické sítě – tedy společné kvalitní a bezpečné internetové připojení pro všechny organizace města, za což jsem rád,“ vyjádřil se přerovský primátor Petr Měřínský.

Celý projekt elektronizace IOP 09 – který zahrnoval nejen metropolitní síť, ale například i portál občana, díky němuž si dnes může každý zaregistrovaný Přerovan vyřizovat úřední věci z pohodlí domova, nebo archivní online badatelnu – přišel na 138 milionů korun. Z kasy města šla na tuto akci částka 57 milionů korun, zbytek pokryla dotace.