Čipování a adopční poplatek. Noví majitelé berou adopci vážněji

ZÁBŘEH – I když povinné čipování psů bude v tuzemsku zavedeno až od roku 2020, zábřežský psí útulek k němu přistoupil už loni. Další změnou je zavedení adopčního poplatku. Přesto zájem o opuštěné čtyřnohé kamarády neopadl.

„Při rozhodování jsme měli strach, aby neopadl zájem o adopci a útulek tak nezůstával plný. Otázkou tedy bylo, na jakou výši adopční poplatek nastavit. Nakonec jsme se drželi zdravého rozumu a přihlíželi jsme k výši adopčních poplatků v okolních útulcích. Cílem bylo, aby se zamezilo adopcím nevyhovujícím chovatelům do nevyhovujících podmínek, což svůj účel rozhodně splnilo,“ uvedla Michaela Walterová, vedoucí provozu útulku.

Solidarita nejen o Vánocích

V minulém roce se zábřežský útulek dočkal rekonstrukce vnitřních prostor, především zázemí pro zaměstnankyně, které bylo v dezolátním stavu. Oprava celkově přišla na 328 tisíc korun a financovala ji městská organizace EKO servis, která útulek provozuje. „Nyní zde máme teplo, místo na uložení věcí i přípravu krmiva,“ pochvaluje si jedna ze zaměstnankyň.

V loňském roce prošlo útulkem 117 psů a z toho 4 vrhy štěňat. Péče o zvířata usnadňuje i laskavost dárců v rámci materiální sbírky. Opuštěné psy obdarovali lidé v roce 2018 přibližně 1 tunou granulí, 45 kg těstovin a rýže, 300 kusy a přibližně 170 kusy kapsiček a paštik. Ani finanční výtěžek nebyl zanedbatelný, dosáhl desítek tisíc korun.

„Chtěla dárcům a dobrovolníkům moc poděkovat, za vlnu solidarity, kterou projevují nejen před Vánocemi, ale i během celého roku. Venčitelům za jejich pravidelné návštěvy a procházky se psy. A také díky našim fanouškům na facebookových stránkách útulku, kterých je ke dvěma tisícům. Každý další fanoušek a každé další sdílení zvyšuje šanci psů na nový domov,“ dodala Walterová.