Na lanovku spadl strom. Evakuace lyžařů trvala tři hodiny!

ORLICKOÚSTECKO – Na lano sedačkové lanovky z Mlýnického Dvora do Bukové Hory v Čenkovicích spadl včera necelou hodinu po poledni strom, a to zhruba v její polovině. Moderní lyžařský areál byl v tu chvíli plný lyžařů. Obsluha lanovky nejprve odřezala strom a pokusila se lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. To se ale nepodařilo.

Těsně před 14 hodinou byla zahájena evakuace všech 71 lyžařů uvězněných na lanovce ve výšce až 12 metrů. Týmy tvořili hasiči, kteří mají lezecký výcvik, a horští záchranáři. Na pomoc byly také povolány dva vrtulníky.

„Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře,“ popsala zásah tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Postupně přiletěly i vrtulníky, jeden letěl z Brna a druhý z Prahy. V té době bylo evakuováno asi sedm osob. Záchrana probíhala oběma vrtulníky a také ze země. Tady byli hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak obsazovaly části lanovky. S vyproštěním se začínalo v horní části, kde je největší zima.

Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. I dojezd jednotek je samozřejmě problém. Rozhodují klimatické podmínky. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení. Mezi uvězněnými byly i děti. Nicméně lanovka byla podle provozovatelů moderní a vyhřívaná.

„Na místě nevládla žádná panika. Evakuace byla ukončena v 16.17 hodin. Nemáme také žádné informace o zranění,“ dodala mluvčí Horáková. Nakonec velitel zásahu vydal rozkaz k provedení ještě jedné kontroly celé lanovky, aby se ubezpečil, že skutečně na lanovce nikdo není.

Lanovka nepojede ani dnes, kdy dojde v areálu na prořezávání dalších stromů, aby nemohly na lanovku spadnout. Leží na nich totiž těžká a mokrá vrstva sněhu. Rovněž proběhne velká revize celé lanovky. Podle jejího stavu se rozhodne, zda bude zprovozněna už v sobotu, nebo až v některém dalším dni.