Mladík vyrazil bivakovat do Jizerek. Zachránila ho Horská služba

LIBERECKO – Vyčerpaného jedenadvacetiletého turistu pod vrcholem Smrku museli v sobotu v pozdních nočních hodinách hledat v obtížném terénu členové jizerskohorské horské služby. Mladý muž se vydal bivakovat k nejvyššímu vrcholu české části Jizerských hor ve výšce 1124 metrů nad mořem, v noci ale zabloudil a začínal být silně podchlazený.

Výzva přišla záchranářům od dispečinku linky 155 Libereckého kraje s tím, že jednadvacetiletý turista neví přesně, kde se nachází, je vyčerpaný a začíná být podchlazený. Záchranáři se s mužem spojili po telefonu, ten jim ale nedokázal určit, kde přesně se nachází.

„Jediné, co jsme věděli, bylo, že je někde na modře značené cestě mezi vrcholem Smrku a Novým Městem. Snažili jsme se tedy na přibližné místo dojet sněžným skútrem,“ uvedl k okolnostem zasahující člen Horské služby Jizerské hory Tomáš Prchal. Dojet po modré stezce se však záchranářům nepodařilo. Přes cestu leželo mnoho větví a částí stromů, které se zlámaly a popadaly vlivem těžkého sněhu. Kromě toho je v pohoří vysoká vrstva sněhové pokrývky. Nakonec záchranáři museli skútr opustit a na skialpinistických lyžích pokračovat dál, ale ani ty jim příliš v těžkém terénu nepomohly. Nakonec se jim ale podařilo muže najít.

Když k turistovi záchranáři dorazili, zjistili, že je vyčerpaný a začíná být podchlazený. „Byla jasná mrazivá noc, v důsledku podchlazení mohly nastat vážné zdravotní komplikace. Když se nám podařilo turistu trochu zahřát, ušlapávali jsme mu cestu a dovedli jej ke skútru. Pak už jsme muže bez problémů transportovali před půlnocí do Bedřichova,“ doplnil Tomáš Prchal s tím, že muž se podle svých slov vypravil pěšky na Smrk bivakovat.

„Stromy jsou obalené vrstvou těžkého sněhu a zlomené leží přes cesty. Na mnoha místech také hrozí pády větví i celých stromů přímo na neopatrné turisty. Nedoporučujeme tedy túry především na hřebenech hor a už vůbec nedoporučujeme cesty osamoceným turistům, zvláště s touhou v těchto podmínkách v horách bivakovat,“ důrazně varoval všechny turisty, běžkaře i skialpinisty náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín s tím, že varování se netýká upravených tras.