Sonda do „hlubin“ lyžařských areálů na jihu Čech

JIŽNÍ ČECHY – Víte, kam vyrazit na jihu za pořádnou lyžovačkou? My ano. A povíme vám to v jakési sondě do několika lyžařských areálů Jihočeského kraje. Ty prozatím hlásí víceméně přívětivé podmínky – slunce, mnoho sněhu a také skvělou zábavu.

Lipno nad Vltavou
Hlásí perfektní podmínky na lyžování. „Od Nového roku napadlo více než půl metru přírodního sněhu, a tak je celé Lipno jako v pohádce,“ hlásí provozovatelé tohoto lyžařského areálu. K dispozici zde máte 10 kilometrů sjezdovek, na nichž leží až metr sněhu. V provozu jsou také všechny tři lanové dráhy.

Pro běžkaře jsou upraveny běžecké tratě, které byly až do minulého týdne uzavřeny. „Jedná se o bílou a červenou trať. Okruhy se uzavřely z důvodu nebezpečí pádů stromů do tratě,“ uvedli provozovatelé. Mapu těchto tras a více informací najdete zde.

Špičák
Tento lyžařský areál v minulém týdnu pěkně potrápilo počasí a musel v něm být na některé dny omezen provoz. Hrozilo zde totiž nebezpečí pádu stromů pod tíhou sněhu na svahy i lanovku směřující na jeho vrchol.

„Po několika dnech začaly na Špičáku panovat jedinečné podmínky pro lyžování. Všechny sjezdovky jsou pokryty vrstvou prachového sněhu místy překračující až jeden metr výšky, teploty se drží pod nulou, po celé dny je jasno,“ lákají na svahy provozovatelé areálu.

Zadov
Areál na Zadově i na Nových Hutích má otevřeny všechny sjezdové i běžecké tratě. Sněhová pokrývka měří kolem 60 centimetrů, na Churáňově dokonce 85 centimetrů. Aktuálně jsou upraveny i lyžařské trasy až do Stachů.

Frymburk
Lyžařský areál ve Frymburku aktuálně hlásí 50 až 60 centimetrů sněhu. V provozu jsou obě sjezdovky, tedy Tiger i Relax. Samozřejmostí je Dětský park a Tubing. Pokud nejste příznivci lyží, můžete si zde zasáňkovat nebo zabobovat.

Lyžařský areál v Písku (zdroj FB Skiaréna Písek)

Písek, Skiaréna
Tento areál byl po rekonstrukci otevřen teprve nedávno. O slavnostním podvečeru jsme informovali zde. Dnes je tento areál z důvodu vydatného zasněžování uzavřen a díky mrazivému počasí by se tak na svahu měl i udržet. „Na úterý 22. ledna už bude vše připraveno a sníh by měl v Písku vydržet až do jara,“ slibují jeho provozovatelé.

Libín
Jedná se o malý lyžařský areál na úpatí hory Libín na Prachaticku. Jeho provozovatelé jsou dobrovolníci z řad obyvatel z blízkého okolí. „Jsme parta dobrovolných lidiček, která zajišťuje provoz zatím jediného zařízení tohoto druhu na Prachaticku. Naše sjezdovky jsou vhodné jak pro začínající lyžaře každého věku, tak i pro ty, kdo nechtějí jezdit daleko a spokojí se s kratší sjezdovkou bez dlouhých front,“ lákají na svah.

Areál disponuje čtyřmi sjezdovkami. První sjezdovka je pro začátečníky a je dlouhá 100 metrů (tažné lano), druhá je pro pokročilé začátečníky s délkou 160 metrů (poma), třetí je určena pro pokročilé a měří 280 metrů a poslední z nich je oddílová sjezdovka. K dispozici je i lyžařská školička pod vedením zkušených instruktorů. „Samozřejmostí je úprava sjezdovky rolbou a večerní lyžování,“ dodávají. Více informací naleznete zde.

Foto Ski&Bike Špičák