Českobudějovická nemocnice buduje. Čeho se nejen pacienti dočkají?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Pacientům českobudějovické nemocnice a nejen jim, se i v tomto roce její vedení snaží zlepšit zázemí. Stavba nového psychiatrického oddělení je již téměř v cíli, buduje se také nová lůžková část rehabilitace a stanice dárců krve. Nezapomnělo se i na pro nemocnici tak důležitou prádelnu. V plánu jsou samozřejmě i další investice vedoucí ke zlepšení.

Nové psychiatrické oddělení, které se bude nacházet v historické budově horního areálu, by mělo být dokončeno do konce ledna. Tedy alespoň jeho stavba. Během února bude objekt vybaven nábytkem a zdravotnickou technikou a teprve v březnu čeká toto pracoviště stěhování. „Objekt je kompletně zrekonstruován od suterénu do druhého patra. Kromě toho jsme přistavili část do ulice L. B. Schneidera,“ informuje vedoucí Oddělení stavebních investic Ing. František Bostl. Celková částka vynaložená na stavbu tohoto oddělení je necelých 230 milionů korun. „Z toho 175 milionů korun bylo dotačních – 85 procent z Evropské unie, zbytek spolufinancoval Jihočeský kraj,“ dodal Bostl.

Do konce tohoto roku by měl být dokončen objekt, ve kterém bude sídlit lůžková rehabilitace a stanice dárců krve. Nová prádelna by měla začít svůj provoz již v červenci, protože hotový je v této chvíli nosný skelet.

Počátkem února se začne pracovat na patrovém parkovišti. To se dočká zastřešení. V březnu bude zahájena přístavba tělocvičny u fyzioterapie a dojde ke zbourání stávajícího zastřešení k příjezdu sanitních vozů u pavilonu C. „V tomto okamžiku je zastřešení pouze pro maximálně čtyři vozy. Nové zastřešení nabídne stání až pro devět vozů. Toto bude dokončeno do začátku letních prázdnin,“ vysvětluje Ing. Bostl.

Výčet investičních akcí ale tímto nekončí. Dokončena již byla přestavba části patologického oddělení. A v první polovině roku čeká nemocnici komplexní přestavba pavilonu I, ve kterém původně sídlilo Interní oddělení a Neurologické oddělení. „Toto je záležitost zhruba na jeden rok. Po přestavbě se sem přestěhuje plicní léčebna a oddělení následné péče z dolního areálu,“ uvádí MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D. ředitel Úseku interních oborů Nemocnice České Budějovice.

Zdroj fotografie FB Nemocnice České Budějovice