Barokního velmože představí letos rozsáhlá výstava. Dnes bude předpremiéra filmu

OLOMOUC – Vyvrcholením čtyřletého badatelského projektu věnované osobnosti biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna bude největší letošní výstavní projekt Muzea umění Za chrám, město a vlast. Samotná výstava zahájí 13. června 2019 v Arcidiecézním muzeu v Olomouci a v Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Už dnes se představí předpremiéra filmu věnovaná této osobnosti.

Jaroslav Ples jako biskup Karel

Výjimečný projekt provázejí další jedinečné aktivity. Jednou z nich je dokumentární film Barokní velmož, v němž hlavní roli biskupa Karla ztvárnil Jaroslav Plesl. „Je to pokus o vhled do myšlení, životního stylu a díla Karla z Lichtensteinu-Castelcorna. Jeho postava je z dnešního pohledu rozporuplná, ale formovala jej úplně jiná doba, než je ta naše. V každém případě to, co po sobě na Moravě zanechal, je impozantní,“ říká scenárista a režisér Theodor Mojžíš. Předpremiéra se koná v Arcidiecézním muzeu Olomouc v 17 hodin, Česká televize snímek uvede v polovině března.

Biskup patřil k nejmocnějším velmožům druhé poloviny 17. století, bez kterého by Kroměříž, Olomouc a další místa vypadala úplně jinak. „Po třicetileté válce pozvedl Moravu kulturně i hospodářsky na evropskou úroveň. Nelze však opomenout, že v době jeho episkopátu také postihly velkolosinské panství čarodějnické procesy,“ uvedl jeden kurátorů výstavy Miroslav Kindl

K výstavě vyjdou také dvě monografie. První z nich klasičtějším způsobem zhodnotí biskupovu osobnost a dobu. Jejím editorem je Ondřej Jakubec. Druhá publikace vznikla pod editorským vedením Rostislava Šváchy. Nese název Místa biskupovy paměti a bude kontextuálním vyprávěním zaměřeným na sídla, místa, sbírky a upomínky biskupa Karla.Obě knihy budou mít zhruba 500 stran a vyjdou v češtině a v angličtině.