Hořelo v bývalém mlýně. Hasičům zamrzaly hadice

PARDUBICKÝ KRAJ – K požáru do Tisové vyjížděly čtyři jednotky hasičů v pondělí před půlnocí. Jednalo se o bývalý rekonstruovaný mlýn. Hořelo v patře objektu, oheň se šířil směrem na půdu. Plameny zasáhly schodiště, chodbu i dílnu. Hasiči nasadili i výškovou techniku.

V době vzniku požáru byli uvnitř objektu jeho obyvatelé. Prvotní zásah prováděl i bratranec majitele objektu, který se nadýchal jedovatých zplodin hoření a zranil se na noze. Majitel objektu se také nadýchal jedovatých zplodin hoření. Objekt hasiči odpojili od přívodu elektrického proudu. Požár byl zlikvidován přibližně po hodině a půl. Hasičům ztěžovalo likvidaci požáru mrazivé počasí, teplota klesala hluboko pod bod mrazu. „Hasiči se museli kolem domu pohybovat velmi opatrně. Vše bylo namrzlé a klouzalo to. Místní jednotka posypala zledovatělá místa posypovým materiálem,“ uvedl velitel zásahu Miloslav Havlík.

Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů. Příčinou vzniku požáru byl nevyhovující stav komínu. Spalinová cesta byla netěsná, tedy špatné spáry v komíně. Docházelo k odlétávání jisker do obytné části objektu. Jelikož majitel neměl provedenou prohlídku komína odborně způsobilou osobou, došlo k přestupku na úseku požární ochrany a vyšetřovatel hasičů udělil majiteli pokutu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 600 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši jeden milion korun.

„Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu, a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí,“ vysvětlila tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.