V Turnově na centrálním náměstí Českého ráje vás vyjde delší parkování pěkně draho

TURNOV – Od února letošního roku nastane změna v platbě za parkování na náměstí Českého ráje v Turnově. Prvních 30 minut bude zdarma, za každou další započatou hodinu řidiči zaplatí 50 korun. Změnu odsouhlasili turnovští radní na svém jednání.

Řidiči si od února vyzvednou v parkovacím automatu lístek s označením času pro první půlhodinu zcela zdarma. Vyzvednutí lístku musejí provést všichni řidiči, kteří chtějí bonus využít. „Lístek pro půlhodinu zdarma musí být viditelně umístěn ve vozidle kvůli kontrole městských strážníků,“ upozornil velitel turnovské městské policie Luboš Trucka.

Pokud budou řidiči potřebovat setrvat v centru města déle, budou si muset naopak připlatit. Cena každé další započaté hodiny totiž bude 50 korun. Tuto částku bude možné zaplatit přímo v parkovacím automatu nebo formou SMS. „Vedení radnice věří, že lidé budou bezplatnou půlhodinu využívat kultivovaně a výměna aut bude probíhat plynule. Nový systém čeká průběžné sledování a vyhodnocování. Zpětnou vazbu mají dostat radní nejpozději na svém zářijovém jednání,“ uvedla mluvčí turnovské radnice Zdenka Štrauchová.

Vstřícným gestem přijde turnovská radnice o nemalý příjem ve svém rozpočtu. Navíc panují obavy, že většina zájemců o parkování na náměstí stejně nebude uspokojena kvůli malému počtu parkovacích míst. Změna v systému zvýší navíc zatížení městské policie, která bude muset pečlivě hlídat dodržování času stání.

Kromě parkování na náměstí Českého ráje řešili radní také zpoplatnění parkoviště za budovou Nové Radnice ve Skálově ulici. Zde odsouhlasili, že cenový tarif bude stejný jako pro celou Skálovu ulici, tedy 5 korun za jednu hodinu. Každá další započatá hodina bude činit 20 korun. Nové parkoviště má sloužit především veřejnosti, a proto se zpoplatněním chce radnice vyhnout tomu, že by na plochu někdo odstavil auto na celý den.