Řidič se před policisty schovával v podzemních garážích

PARDUBICE – Muže z Pardubic, známou firmu bez řidičského oprávnění, zahlédli policisté během noční hlídky, jak vyjíždí z garáží obchodního centra. Když muž policejní auto spatřil, okamžitě si to namířil zpět do garáží. Policisté neváhali a neprodleně ho začali pronásledovat. Nezastavily je ani zavřené závory a kolona dalších aut, najíždějících do obchodního centra. Z vozu vyběhli a následovala honička podzemními garážemi.

Policisté z pohotovostního a eskortního oddělení si při noční hlídkové činnosti všimli auta s řidičem, u kterého díky velmi dobré osobní znalosti pojali podezření, že má platný zákaz řízení motorových vozidel. Muž právě vyjížděl z podzemní garáže obchodního centra a policisté se ho rozhodli zastavit a zkontrolovat. Když ale řidič policisty spatřil, bleskově se otočil a snažil se zmizet zpět v podzemní garáži. Hlídka se za mužem okamžitě otočila a začala ho pronásledovat. Při vjezdu do garáže se ale za prchajícím vozidlem vytvořila kolona a policisté tak se služebním vozem museli najet do protisměru a vyčkat, než si jich obsluha garáží všimne a závoru otevře. Ani to je ale nezastavilo, z vozidla vyběhli a pronásledovali ho dále „po svých“. Po několika desítkách metrů řidiče doběhli a zastavili. Ten se policisty nejprve snažil přesvědčit, že vozidlo neřídil on, ale jeho přítelkyně, se kterou si ještě v garáži stihl prohodit místa. Později se ale k řízení doznal.

Provedenou kontrolou v evidencích se policistům potvrdilo, že řidič má platný zákaz řízení motorových vozidel, a to až do května roku 2019. „Provedená dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu byla negativní. Jelikož ale měli policisté podezření, že by řidič mohl být pod vlivem návykové látky, na místě provedli také orientační test na přítomnost drog v těle. Ten byl pozitivní na látky, které nasvědčovaly požití pervitinu a marihuany. Po provedených úkonech policisté pětatřicetiletého muže převezli k lékařskému vyšetření, kde byl podroben odběru krve a moči,“ popsala událost policejní tisková mluvčí Dita Holečková.

„Jízda se zákazem řízení byla ve zkráceném přípravném řízení předána státnímu zástupci. Za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Ve správním řízení pak navíc může dostat pokutu až 50 tisíc korun za řízení pod vlivem drog,“ dodala Holečková.