Sebevrah chtěl skočit z mostu. Podařilo se policistům tento čin mu rozmluvit?

JABLONECKO – Těžko se vžít do situace muže, který hodlá ukončit svůj život sebevraždou. Podle jeho slov ho už nebavil život, přišel o práci a všichni jsou prý na něj zlí. Stoupnul si na železniční most a hodlal skočit dolů. Nicméně každá situace se dá řešit…

V pondělí krátce po půl jedné hodině odpoledne policisté v Rychnově u Jablonce nad Nisou přijali oznámení od občana, který uvedl, že na železničním mostě v Rychnově již přibližně dvacet minut stojí nějaký muž a vypadá, že má v úmyslu z viaduktu skočit.

Rychnovští policisté ihned vyjeli na místo a o spolupráci požádali i místního strážníka městské policie. Policista společně se strážníkem šli přímo na uvedený most a druhý policista ještě neprodleně vyrozuměl výpravčího na vlakovém nádraží v Rychnově. Strážník s policistou na základě své místní osobní znalosti ihned poznali 36letého muže z Jablonce nad Nisou – Kokonína. Ten stál na vnější straně zábradlí, kterého se rukama držel. Policistovi a strážníkovi sdělil, ať k němu nechodí a nemluví na něj, nebo skočí…

Jelikož policista tohoto muže znal velmi dlouho, snažil se s ním komunikovat. „Ten mu uvedl, že ho již nebaví život, že přišel o práci, že jsou všichni na něj zlí a hodlá tedy spáchat sebevraždu skokem z viaduktu. Na to policista začal muže přesvědčovat o tom, že sebevraždou nic nevyřeší, tento čin se mu snažil rozmluvit, což se mu povedlo a muž nakonec sám přelezl zábradlí zpět do kolejiště. Policisté ho následně převezli na svoji služebnu a přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Během cesty muž i nadále tvrdil policistům, že sebevraždu stejně spáchá. Přivolaní záchranáři ho nakonec převezli na vyšetření do liberecké nemocnice,“ popsala policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová.

„Je dobře, že se strážcům zákona podařilo v pondělí muži, který byl v tu chvíli zřejmě v tíživě životní situaci a měl v úmyslu spáchat sebevraždu, tento čin rozmluvit. Podle výše uvedeného občana, který na muže na mostě policisty upozornil, bylo zřejmé, že měl v úmyslu skokem z mostu ukončit život. Policistům i městskému strážníkovi se tak zcela jistě svým přístupem podařilo zachránit lidský život,“ dodala Sochorová.