Soud zakázal vybudovat točnu, která už měsíc stojí. Cestující ohrožují kamiony

PŘEROV – Jak funguje česká justice, ilustruje případ autobusové točny v Přerově. Tu loni nechala postavit radnice v místní části Lýsky. Teď ji lidé nemohou užívat. Krajský soud v Ostravě totiž vyhověl žalobě soukromého vlastníka, který sídlí v její blízkosti. Verdikt zakazuje stavbu, přestože je už více než měsíc hotová.

Řádně schválená stavba, která čeká na kolaudaci, byla vloni v prosinci vybudována za 1, 2 milionu korun. Přerovští radní tak vyřešili problém bezpečnosti cestujících městskou hromadnou dopravou. Kvůli výstavbě D1 z Lipníku do Přerova byla v Lýskách zrušena zastávka za podjezdem. Lidé by tak museli podstupovat každodenní souboje s nákladní dopravou v úzkém podjezdu pod železniční tratí.

Zvítězila byrokracie nad zdravým rozumem

Nová točna vadila sousedícímu pneuservisu, jehož majitel se obrátil se žalobou na soud. „Soud nám zakázal točnu stavět. Jenže ona už je více než měsíc postavená, což soud paradoxně nezkoumal. Dlužno dodat, že úředníci Krajského úřadu Olomouckého kraje s odkladným účinkem souhlasili, takže mohu konstatovat, že soud ani krajští úředníci se vůbec nezabývali skutečným stavem věci. Jde o absurdní vyústění celého děje,“ řekl tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch a dodal: „Řádně povolená stavba, která měla sloužit lidem, se nesmí využívat – byrokracie tak zvítězila nad zdravým rozumem. Doufejme, že jen dočasně.“