Jizerská padesátka se blíží! Závod na 50 kilometrů je téměř vyprodaný, v neděli končí registrace

LIBERECKÝ KRAJ – Pokud chcete být na startu a stále nemáte startovné, pospěšte si! Desetikilometrová trať je vyprodaná, další se rychle plní.

Jizerská padesátka se i v letošním roce těší velkému zájmu. Letošní 52. ročník se bude konat druhý únorový víkend, tj. 8. až 10. února. Závod na 10 km je již kompletně vyprodaný, na hlavní padesátikilometrovou trať a dětské závody zbývá posledních pár míst a rychle se plní startovní listiny i ostatních závodů. Pokud se chcete největší běžkařské akce v tuzemsku zúčastnit, neváhejte. V neděli 27. ledna končí registrace na všechny závody. Startovné na hlavní závod vás vyjde při zakoupení už jen do neděle na 2200 korun.

Jizerská padesátka je závod v běhu na lyžích klasickou technikou vedoucí Jizerskými horami po tzv. Jizerské magistrále. Hlavní závod se jede klasickou technikou a měří 50 km. Kromě hlavního závodu v posledních letech přibyly i další, a to na 30 km volnou technikou a 25 km klasicky. Vedle nich se jezdí i dětský závod a závod firemních štafet na 4×3 km. Závod je od roku 1999 součástí prestižní série dálkových běhů Worldloppet. První ročník se konal v roce 1968, loni se závodu zúčastnilo 7289 závodníků. Kapacity jednotlivých závodů jsou omezeny kvůli prostupnosti trati a ochraně přírody, trať vede chráněnou krajinnou oblastí.

Start hlavního závodu je na stadionu v Bedřichově. Odtud závodníci jedou na Novou Louku, Kristiánov (tam je první občerstvovací stanice), přes Rozmezí, Knajpu, dále na občerstvovací stanici Hraniční, další občerstvení na Jizerce, přes stanici na Smědavě a zpátky na Knajpu. Dále vede cesta ke Krásné Máří na Hřebínek, kde je poslední občerstvovací stanice. Pak přes Bílou kuchyni, Olivetskou horu, Vládní a U Buku zpět na stadion v Bedřichově.