Rožnovští hasiči připraveni na všechno. Získali cisternovou stříkačku

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Cisternovou automobilovou stříkačku CAS 24 převzali do svého vlastnictví od Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje rožnovští městští hasiči. Vozidlo bude sloužit pro prvotní zásah v případě požáru nebo mimořádné události s tím, že bude vybaveno mimo jiné na dopravní nehody a únik chemických látek.

Na základě rozhodnutí krajského ředitele Hasičského záchranného sboru byla na město Rožnov a tedy pro rožnovské městské hasiče převedena cisternová automobilová stříkačka CAS 24 v účetní hodnotě přes pět milionů korun „Město Rožnov uspělo mezi řadou zájemců o toto vozidlo i díky tomu, že právě město dává velké finanční objemy na hasiče. Na jejich techniku, rekonstrukci a zateplení budovy a další. A samozřejmě víme, že potřebnost cisterny pro Rožnov je veliká,“ uvedl při předání klíčů od cisterny ředitel územního odboru Vsetín Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Zdeněk Hub.

„Za vozidlo jsme samozřejmě moc rádi. Jedná se o cisternu technického charakteru, která veze méně vody, ale více technického vybavení. Bude tedy používáno jako vozidlo prvního výjezdu pro prvotní zásah v případě požáru nebo mimořádné události s tím, že bude mimo jiné vybaveno na dopravní nehody a únik chemických látek, což je ve městě stěžejní. Jak v průmyslovém areálu, tak v intravilánu Rožnova i na vytížené komunikaci z Valašského Meziříčí na Slovensko,“ uvedl ředitel Hasičského sboru města Rožnov p. R. Karel Janoušek. „Se zapojením do provozu počítáme v co nejkratší době ihned po zaškolení řidičů. Musí proběhnout kondiční jízdy a vozidlo bude dovybaveno tak, aby splňovalo podmínky stanovené pro prvozásahové vozidlo,“ doplnil Karel Janoušek.
„Co se týče vozového parku, tak v této chvíli nepotřebujeme pořízení dalšího vozidla, ale chceme modernizovat stávající park. Jde spíše o vybavení, nutně například potřebujeme termokameru. Ale na ni jsme již letos získali dotaci a tak počítáme s jejím pořízením,“ řekl Janoušek.

„Cesta k tomu, aby dnes Rožnov dostal nové auto bez toho, aby město muselo investovat peníze, nebyla vůbec jednoduchá. Jsem moc rád, že jsme se Zlínským krajem a jeho hasičským záchranným sborem našli společnou řeč a mohli jsme novým vozem dovybavit naši jednotku. Získáváme auto, které je silnější, s větší možností dosahu, má větší použitelnost, má větší možnosti fungování v terénu a hlavně osvětlovací stožár, který umožní nasvítit terén při zásahu. Při zásahu tak budou naši hasiči rychlejší a efektivnější a je to tedy samozřejmě krok dopředu, kdy díky modernější technice bude naše město opět bezpečnější,“ řekl starosta města Rožnova Radim Holiš, který společně s ředitelem Janouškem nové auto přebíral.