Rekonstrukce na Zámku Pardubice potrvá dva roky

PARDUBICE – Východočeské muzeum v Pardubicích a Zámek Pardubice čekají velké změny. Začátkem ledna odstartoval rozsáhlý projekt rekonstrukcí v paláci i hospodářských budovách, dostavby výstavních sálů na místě někdejších zámeckých sýpek a budování nových expozic. Stavbaři tu zůstanou přibližně dva roky.

V zámeckém paláci bude vybudována nová expozice „Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách“. V místě dnešní truhlárny najde prostor expozice Pernštejnské zbrojnice. Rekonstrukce se dočká přednáškový sál v přízemí této budovy, v patře pak vznikne pedagogický a výtvarný atelier.

Práce se samozřejmě dotknou provozu Východočeského muzea. Po dobu rekonstrukce muzeum plánuje nechat veřejnosti přístupné expozice Pardubice – příběh města a archeologickou expozici Proti proudu času, do odvolání bude otevřená i expozice skla.

Vizualizace expozice Pernštejnská rezidence – gotický sál

I když rytířské sály nebudou po dobu rekonstrukce přístupné, nabídne letos muzeum prohlídky krytu civilní obrany, zámeckého areálu, historického jádra města nebo procházku okolo staveb moderní architektury v Pardubicích. Novinkou budou od letošního jara prohlídky pro děti, které budou věnované poznání pardubických legend a historického centra a také tajemství krytu civilní obrany.

Rekonstrukce bude stát 119 milionů korun, kraj má získat z evropských dotací 95 milionů. Další prostředky budou potřeba na nové vybavení interiérů a novou expozici.