Záchranářům chybí lidi, přitom jde o život! Kraj to hodlá změnit

OLOMOUCKÝ KRAJ – Až o pět nových pracovníků hodlá hejtmanství posílit zdravotnickou záchrannou službu v Přerově. Posila pomůže zdravotnickým profesionálům zvládnout nápor práce, současný tým totiž řeší ročně téměř tři a půl tisíce výjezdů.

Olomoucký kraj se proto rozhodl, že počet tamních pracovníků o jednu směnu posílí. Noví zaměstnanci nastoupí na záchranářskou základnu v červenci. „Ulehčí to nejen samotným pracovníkům záchranné služby, ale hlavně přispěje k ještě rychlejšímu zajištění první pomoci v regionu,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Posila bude sloužit sedm dnů v týdnu a dvanáct hodin denně. Rozšíření přerovské záchranky vyjde kraj na zhruba tři miliony korun ročně. Uvolnění potřebných financí na svém posledním zasedání schválili krajští radní.

Kromě posílení lidských zdrojů, plánuje hejtmanství také modernizaci sanitních vozů záchranné služby. Do výměny sanitek hodlá investovat několik desítek milionů korun. „Kraj letos také postaví novou základnu záchranné služby v Uničově, později i v Zábřehu, Jeseníku a Šternberku,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.