Neuposlechl výzvu policie a choval se zpupně. Jaký měl důvod?

PARDUBICE – Většina lidí uznává zákonné pravidlo, že občané jsou povinni uposlechnout výzvy úřední osoby, a to bez ohledu na svůj osobní názor na smysl nebo zákonnost policejní výzvy. Tyto a jiné aspekty mohou dotčené osoby zkoumat až posléze, a to prostřednictvím orgánů příslušných k posuzování zákonnosti postupu policie. Najdou se ale i lidé, kteří si zbytečně ztěžují život a policistům jejich práci…

Jeden takový případ řešili pardubičtí policisté minulou středu krátce před dvacátou hodinou na nábřeží Závodu míru, kde zastavili vozidlo ke kontrole. Zpočátku běžná silniční kontrola se ale změnila ve chvíli, kdy si policisté všimli dvou registračních značek odložených za zadním sklem vozu. Ty sice v pátrání nebyly, nicméně policisté se raději rozhodli prověřit také VIN zastaveného vozu.

V ten okamžik se řidičovo chování razantně změnilo. „Muž s policisty odmítal spolupracovat a navíc začal kopanci zavírat dveře vozu, aby jim znesnadnil práci. Kopnutím do dveří ale udeřil jednoho z policistů do ramene. Posléze se otočil a snažil se z místa odejít. Policisté proto muže opakovaně vyzvali, aby zůstal na místě. Řidič však na výzvy nereagoval, a tak byli policisté nuceni použít donucovací prostředky a tím mu zabránit v dalším pohybu,“ uvedla policejní tisková mluvčí Iveta Skupien.

Policisté poté muže zajistili pro podezření ze spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Zarážející na celé věci je, že muž měl v konečném důsledku na vozidle vše v pořádku, takže ke zpupnému a agresivnímu chování vůči policistům neměl zjevný důvod. Nyní mu ale ve správním řízení hrozí pokuta ve výši až deset tisíc korun.