Šumperský festival dostal v americkém Memphisu prestižní cenu

ŠUMPERK, MEMPHIS – Kdo by pomyslel, že se malé středoevropské městečko může stát světovým centrem hudebního žánru blues a zařadit se tak vedle New Orleans. Americká nadace Blues Foundation vybrala letos právě šumperský Blues Alive, aby mu udělila ocenění Keeping The Blues Alive Award. Přehlídka, která se loni uskutečnila potřiadvacáté se tak stala vůbec prvním českým držitelem prestižní ceny, která se uděluje na slavnostním ceremoniálu v americkém Memphisu.

Ocenění dlouholeté propagace blues

Americká nadace Blues Foundation uděluje Keeping The Blues Alive Award, aby ocenila dlouholetý přínos festivalu, uchovávání a propagaci blues. „Je to pro nás obrovská pocta dostat se do společnosti všech letošních i minulých oceněných – ať už jednotlivců či organizací. Cenu přivezeme do Šumperka pro naše fanoušky, partnery a podporovatele, je to především odměna pro ně. Pro nás jako organizátory ocenění představuje zároveň výzvu, abychom nejen udrželi, ale i zvyšovali úroveň našeho festivalu v budoucnosti,“ říká ředitel Blues Alive Vladimír Rybička.

„Keeping The Blues Alive Award představuje vrchol toho, co může v žánru blues získat ‚nemuzikant‘. Jde o obdobu Blues Music Award pro hudebníky a mezi její minulé držitele patří přední světové bluesové festivaly, vydavatelství, producenti či média a novináři,“ doplňuje redaktor kulturní rubriky LN Ondřej Bezr, který je zároveň dramaturgem festivalu Blues Alive.

Šumperk vedle Rolling Stone nebo Atlanta Blues Society

Cenu Keeping The Blues Alive Award obdržely v minulosti například přehlídky New Orleans Jazz and Heritage Festival a Beale Street Music Festival, časopisy Living Blues Magazine a Rolling Stone, producenti Tom Hambridge (například Buddy Guy, J. L. Walker) a Jim Gaines (například Ana Popovic, Carlos Santana, Van Morrison) nebo vydavatelství Stony Plain a Alligator Records.

Mezi letošními držiteli jsou kromě Blues Alive také americká organizace Atlanta Blues Society, šéf rozhlasové stanice Blues Radio International Jesse Finkelstein nebo prezident Evropské bluesové unie,Francouz Jean Guillermo.

Mezinárodní festival Blues Alive v Šumperku je největší středoevropskou přehlídkou tohoto žánru. Festival vznikl v roce 1996. Za dobu své existence přivezl takové hvězdy jako Hubert Sumlin, Cephas & Wiggins, James Cotton, Johnny Winter, Shemekia Copeland, Otis Taylor, Warren Haynes, Kenny Wayne Shepherd či Jonny Lang. Spolupořádal take vůbec první koncert Buddyho Guye v roce 2018 v Praze.