Hudební festival zahájí tanec. Preludium Aloise Motýla vstupuje do 46. ročníku

ŠUMPERK – Festival, který pomáhá v počátku kariéry mladým a začínajícím umělcům. Takový byl původní záměr šumperského Preludia, které v roce 1974 založil varhaník, klavírista, hudební pedagog a sbormistr Alois Motýl. Letošní ročník se dramaturgicky vrací k původnímu konceptu.

Přehlídka zahájí v pondělí 4. února a nabídne propojení vášnivého flamenca s vlivy latinskoamerické a sefardské hudby, jež se stala inspirací pro world music projekt Azahar. Na jednom pódiu se setkají uruguayský basista Andrés Ibarburu, izraelský perkusista Azar Abou a kytarista Petr Vít s osmnáctiletou dcerou Veronicou, talentovanou tanečnicí flamenca.

Sbory si připomínají jubilea

Na následujícím koncertu festivalu se v pondělí 18. února představí skvělé místní soubory Motýli Šumperk & Dětský pěvecký sbor Loučňáček a Taptýda. V roce 2019 si připomínají kulatá výročí. „V případě Motýlů to jsou nedožité devadesáté narozeniny zakladatele sboru Aloise Motýla. Loučňáček letos oslaví neuvěřitelných třicet let od svého založení,“ uvedla Michaela Horáková z Domu kultury Šumperk.

Motýli Šumperk si připomenou nedožité devadesátiny svého zakladatele.

Festival bude pokračovat dalšími koncerty 4. a 18. března, kdy přislíbili účast dva nadějní mladí umělci. Patnáctiletý akordeonista Martin Kot je v současnosti jedním z největších hudebních talentů v Česku a čtrnáctiletý klavírista Radek Bagár přezdívaný brněnský Mozart.

Všechny uvedené koncerty Preludia Aloise Motýla se konají v Klášterním kostele v Šumperku od 19 hodin.