Přijďte zažít tradiční masopustní veselí na Veselém Kopci

PARDUBICKÝ KRAJ – Již tuto sobotu 2. února chystá muzeum v přírodě na Veselém kopci u Hlinska první program letošního roku – Masopust. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace.

Masopustní obchůzku letos předvedou obyvatelé z Vortové u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, což je i příležitost k představení masek. Tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin pro návštěvníky, kteří přijedou odpoledne. Po tomto úvodu průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. Návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře. Během obchůzky se však musí připravit i na jejich žerty, ke kterým například od pradávna patří pomazání obličeje zvláštním mazadlem.

V 15 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou si masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Ta pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek. Návštěvníci samozřejmě budou moci po celý den nahlédnout do jednotlivých expozic Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci, které budou otevřeny do 16:00 hodin.