Lyžovat do Jizerek jeďte autobusem, s autem nezaparkujete!

LIBERECKÝ KRAJ – Autobusové linky do Jizerských hor, které zajišťují sezónní dopravu k zimním střediskům a běžkařským trasám, budou od soboty výrazně posíleny. Jízdní řády autobusových linek 145 z Liberce do Bedřichova a 650 z Frýdlantu na Smědavu se od 2. února změní. V případě Smědavy se jedná již o druhé posílení v této sezóně.

Zvýšení kapacity vypravením dvou autobusů najednou cestující přivítali a kapacita se naplnila, ale stále to neodrazuje velké množství řidičů od volby jízdy autem, přestože se nakonec k cíli nemusí dostat. Policie v předchozích týdnech musela korigovat provoz již několik kilometrů před přeplněnými parkovišti v Hejnicích a Bedřichově, protože individuální automobilová doprava dlouhodobě přetěžuje průjezdnost komunikací a mnohdy překračuje kapacitu parkovacích míst.

Nastávající změna jízdního řádu výrazně zvýší kapacitu nabídky linky 145 a to z 12 na 21 párů spojů o sobotách a nedělích. V pracovní dny poté z 5 na 6 párů spojů. V kombinaci s linkou MHD 18 z Liberce do Bedřichova budou mít zájemci zimních sportů nabídku 2-3 spojů za hodinu v každém směru.

Zdvojnásobení spojů mohou přivítat i běžkaři mířící na Smědavu. Každou sobotu a neděli pojede z Hejnic od vlaku z Liberce 8 párů spojů místo současných již posílených 4. Ranní spoje navíc budou připraveny na nápor vypravením dvou autobusů. Na obou linkách platí běžný tarif IDOL a cestující využívající platbu kartou Opuscard zaplatí opravdu lidové jízdné.

Dopravce ČSAD Liberec musel vyřešit nasazení vyššího počtu autobusů a hlavně řidičů, pro které je práce na sezónních linkách poměrně náročná z hlediska nárazového počtu odbavených cestujících i komplikované jízdě po přetížených horských komunikacích.

Nové jízdní řády najdete zde.