Masopust v krumlovských Klášterech. Půstu se však nebojte!

ČESKÝ KRUMLOV – Období masopustu nemusí být nutně spojeno jen s karnevalovými průvody, krumlovské Kláštery na tuto dobu nachystaly řadu zajímavých akcí pro malé i velké. Čekají vás přednášky, jarmarky, koncerty, ale také různé workshopy či masopustní tvoření.

Program začíná již zítra 1. února. „Školáci mohou o pololetních prázdninách přijít strávit den s nádechem tajemna a v rámci Strašidelných klášterů splnit několik strašidelných úkolů či projít stezku odvahy,“ slibují organizátoři. V sobotu 9. února byste si neměli nechat ujít dvě zajímavé přednášky na téma hradů v Čechách. Přednášet budou Libor Kodýdek z Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech a Milan Sýkora z Archeologického ústavu památkové péče v Mostě.

Na úplném začátku března, konkrétně 2., na vás například čeká masopustní jarmark s tradičními pochutinami, nebo se můžete připravit na masopustní průvod a vyrobit si nejrůznější maškarní masky či rytmické nástroje. Jako oživení a dokreslení jarmarku je přizváno harmonikářské duo Hrajeto. V sobotu 16. března vás pak čeká takzvaný postní jarmark, kde budete moci okusit tradiční dobroty, tentokrát však bez masa.

Ani tvořiví návštěvníci nepřijdou zkrátka. Připraveno je pro ně několik workshopů v řemeslných dílnách. Pod vedením zkušených řemeslníků si budete moci vyzkoušet výrobu vinutých perel v podobě srdíček, hedvábné mandaly, odlévání cínu či výrobu mýdla nebo dokonce i knihy.

Masopustní veselí tedy můžete strávit i jinak, než karnevalovým rejem či pojídáním různých pochutin. Podrobnější informace najdete zde.