Svatební dar pro Williama a Kate odešel za duhový most

PARDUBICKO – Z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem přišla smutná zpráva. Hřebec, kterého obdržel britský královský pár William a Kate jako svatební dar, uhynul. Podle informací z kladrubského hřebčína trpěl kůň rakovinou.

Starokladrubský hřebec Favory Alta XXI-30 Cambridge se narodil 15. května 2006. Letos by mu bylo třináct let. Favory je jedna z nejstarších čistokrevných linií starokladrubských koní. „Minulý čtvrtek musel být z důvodu vážného neléčitelného onemocnění uspán,“ oznámil kladrubský hřebčín na svých webových stránkách.

Veřejnosti byl hřebec znám jako symbolický svatební dar britskému královskému páru, vévodovi a vévodkyni z Cambridge. Pár přitom tehdy před svatbou avizoval, že si nepřeje žádné živé dary. I přesto se česká vláda rozhodla nadělit jim hřebce. Ten nakonec na britské ostrovy nikdy neodcestoval a zůstal nechtěným dárkem v péči kladrubského hřebčína. Bohužel nedostal možnost zplodit žádné potomky. Nyní onemocněl rakovinou a na doporučení veterinářů musel být utracen. Nebyla jiná možnost.