Záchrana osoby z pod ledu. Jednalo se o výcvik či realitu?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Mrazivé počasí v těchto dnech lákalo a stále láká čím dál tím více lidí na zamrzlé rybníky. Ne vždy je led dostatečně silný, a tak se stává, že dojde k jeho proboření. Hasiči z českobudějovické jednotky proto vyrazili tento týden nacvičovat záchranu osob z ledové vody.

Výcvik se konal na rybníku Šafránek v Českých Budějovicích celkem tři dny tohoto týdne. Museli se totiž vystřídat všechny tři sloužící jednotky. Praktickému výcviku předcházela teoretická příprava v učebně, kdy si hasiči zopakovali metodiku, možnosti provedení záchrany, specifika práce na vodě a informace o vzniku ledu, jeho zamrzání na tocích a plochách, zralost a únosnost. Poté již následovala praxe.

Záchrana z ledu pomocí nafukovací lávky – České Budějovice (zdroj HZS Jihočeského kraje)

„Hasiči měli k výcviku připraveno jak základní vybavení, které běžně používají při jakémkoli jiném zásahu, tak další vybavení používané právě při zásahu na vodě: nafukovací lávku, suché obleky, přilby do vody, házecí pytlíky, plovací vesty,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Nejdůležitější je samozřejmě vlastní bezpečnost hasiče. „Proto hasiči procvičovali pohyb po ledě a jištění za použití běžných prostředků, které mají k dispozici, jako jsou například lana či nastavovací žebříky,“ uvedla mluvčí Matějů. Díky nim se rozloží hmotnost a záchranář se nepropadne.

Následně již mohla přijít na řadu samotná záchrana figuranta. Každý s hasičů si vyzkoušel různé druhy záchrany. „Pokaždé využili prostředky, které běžně vozí v zásahových cisternách. Každý z hasičů zachránil figuranta pomocí mirelonové smyčky, nastavovacího žebříku, hadice a nafukovací lávky,“ dodala Vendula Matějů.