Akce „Z“ na jihu. Strážci zákona si posvítili na hříšníky

JIŽNÍ ČECHY – Jihočeští řidiči byli tento týden v hledáčku pořádkové a dopravní policie. Konala se zde totiž bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu zimní výbavy s příznačným názvem Zimní pneu. Více jak 140 policistů zastavilo a zkontrolovalo bezmála 1 100 vozidel. A výsledek?

Řidiči svými prohřešky nešetřili, celkem policisté odhalili 232 přestupků. „42 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy, 5 požilo alkoholické nápoje před či během jízdy a 31 osob se před jízdou nepřipoutalo bezpečnostním pásem. 15 vozidel nemělo v zimním čase a při jízdě po souvislé vrstvě sněhu, ledu a námrazy řádně zimní pneumatiky nebo už dávno mělo dojít k jejich výměně, a to díky hloubce dezénu. 37 motorových vozidel vykazoval nevyhovující technický stav,“ vyčíslil mluvčí Jihočeské policie Milan Bajcura. U osmi řidičů nákladních vozidel evidovali porušení zákona AETR (což je evropská dohoda o práci osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě), které řešili uložením příkazu na místě.

Řidiči si zřejmě stále neuvědomují, jaké riziko podstupují při užívání letních či ojetých zimních pneumatik. „Přilnavost ke komunikaci je nestálá, ´guma nedrží stopu´ a při brzdění se brzdná stopa prodlužuje,“ sdělil mluvčí Milan Bajcura. Důležitá je také hloubka dezénu. U osobních automobilů nesmí být nižší než 4 milimetry a u nákladních vozidel 6 milimetrů.

Pro lepší zapamatování můžete dle slov Milana Bajcury využít snadno zapamatovatelnou mnemotechnickou pomůcku. „Pro osobní vozidla se krásně stanovuje pravidlo 4 x 4 – nejméně 4 milimetry hloubka dezénu, maximálně 4 roky používání, obutí všech 4 kol a používání nejméně 4 měsíců v roce.“