Zemřel jeden z posledních pamětníků vypálení Českého Malína

ŠUMPERSKO – Přežil masakr Českého Malína na Volyni. Bylo mu tehdy osm let. Pamětník Josef Řepík, který se po válce přestěhoval do Frankštátu, dnešního Nového Malína na Šumpersku, zemřel minulý týden v nedožitých 85 letech v Praze. Během svého života se staral o to, aby válečná tragédie nezůstala zapomenuta.

Zůstávají už jen poslední čtyři pamětníci, kteří v roce 1943 unikli vypálení obce založené českými emigranty na území dnešní Ukrajiny. „Josefu Řepíkovi bylo osm let, když 13. července 1943 vtrhli do Českého Malína nacisté. Sám měl štěstí, protože zrovna pracoval se svým otcem na poli, později se skryli v lese. Vojáci tehdy obyvatele povraždili a obec vypálili,“ říká Filip Žáček z Iniciativy pro podporu vypálených obcí. Josef Řepík v ten den ztratil sestru, matku, babičku a další příbuzné.

Vypálení rodné vsi připomínal besedami, v knikách i ve filmu

Po válce se řada volyňských Čechů vrátila do své původní vlasti. Mnoho z nich se usadilo ve Frankštátu, později přejmenovaném na Nový Malín. „Pan Josef Řepík se velkou měrou zasloužil o to, že památka obětí vypálení Českého Malína na Volyni a osudy volyňských Čechů nezůstaly zapomenuty. Vydání publikace Český Malín – Lidice volyňských Čechů, natočení dokumentárního filmu Volyňští, propagace nástupnické obce Nový Malín, četné besedy s občany, školáky a s veřejností na téma volyňských Čechů, představuje pouze malý výčet jeho záslužné činnosti,“ dodává starosta Nového Malína Marek Štencl.

Lidé se s Josefem Řepíkem rozloučí právě v jeho druhém domovském Malíně ve středu 6. února.