Chcete studovat „zdrávku“? Nově to lze i v dalších dvou jihočeských okresech

JIŽNÍ ČECHY – Nemocnice v celé České republice trápí nedostatek zdravotních sester, nejinak tomu je i v Jihočeském kraji. Zřejmě i proto se rozhodli ředitelé středních škol v jeho dvou okresních městech zřídit ve svých prostorách detašovaná pracoviště českobudějovické zdravotnické školy. Ke snazšímu rozhodování, zda studovat či nestudovat tento obor, přispěly jistě i dny otevřených dveří v nemocnicích, které budou zajišťovat praxi těmto studentkám. A která že města to tedy jsou?

Jedná se o okresní města Strakonice a Prachatice. Strakonické budoucí studentky budou moci tento obor studovat na VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb a ty prachatické na SPgŠ a VOŠ Prachatice. V obou těchto městech bude probíhat výuka úplně stejně, jako na českobudějovické zdravotnické škole, jen na některé odborné předměty budou muset vyučující z jihočeské krajské metropole dojíždět.

Praxi budou studentky vykonávat v prachatické i strakonické nemocnici, a tak i proto se na konci ledna konaly dny otevřených dveří těchto zařízení. Cílem těchto dnů bylo seznámit žáky devátých tříd s povoláním zdravotní sestry, ale také s prostředím, ve kterém tuto práci vykonávají.

Ve Strakonicích se tohoto dne zúčastnilo celkem 48 budoucích studentek. „Vyučující ze SZŠ a VOŠZ České Budějovice Mgr. Miroslava Kudláčková a Ing. Jaroslava Malinovská studentkám poskytly informace o možnosti studia oboru praktické sestry na detašovaném pracovišti VOŠ a SPŠ ve Strakonicích. Upozornily také na široké pracovní uplatnění a nepřeberné množství oborů a specializací, které jim zdravotní škola jako odrazový můstek může nabídnout,“ uvádí předseda představenstva Nemocnice Strakonice MUDr., Bc. Tomáš Fiala, MBA.

Prachatická nemocnice přivítala v tento den zhruba stovku budoucích studentů. „Záměrem akce bylo seznámit žáky s povoláním nejen zdravotní sestry, ale také ostatních zdravotnických pracovníků, kteří se podílejí na prevenci, diagnostice a léčbě pacienta v nemocničním prostředí,“ uvedl Nemocnice Prachatice Ing. Michal Čarvaš, MBA a dodává: „Nemocnici Prachatice velmi pomůže, když budou studentky a studenti praktikovat právě v ní. Odborný zdravotnický tým nemocnice je na to připraven a má studentům co nabídnout po odborné i lidské stránce. Je dobré, že studenti poznají jednotlivá pracoviště v nemocnici a vyzkouší si praktikovat pod dozorem svých učitelů. Věřím, že se jim tu bude líbit a po úspěšném ukončení čtyřletého studia praktické sestry maturitou nastoupí do našeho zdravotnického zařízení. Možností je i získání stipendia během studia.“

Zdroj fotografie FB Nemocnice Prachatice