Lidé v noci volali z oken o pomoc. Bytový dům zavalil hustý kouř

OLOMOUC – Hustý černý kouř, který pronikal do bytů, probudil v noci obyvatele bytového komplexu v Olomouci na ulici Komenského. Hasiči při příjezdu netušili, kolik lidí se v objektu nachází. Okamžitě museli obyvatele domu vyvést ven, což se neobešlo bez dýchacích masek.

„Také profesionální hasiči z Olomouce i dobrovolníci z místní části Černovír a Chválkovice po příjezdu museli do domu v dýchací technice. Několik skupin ihned zahájilo záchranu osob z bytů. Volající lidé z oken upozorňovali na vstupující štiplavý kouř do jejich domácností,“ popsal situaci mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Muž spal v blízkosti ohně. Naštěstí se probudil

Požár se šířil ze suterénu a zasáhl i obytnou část, ve které spal muž. Naštěstí jej kouř probudil a dostal se včas do bezpečí. „Záchrana ostatních obyvatel domu proběhla rychle a všichni se nakonec dostali do bezpečí,“ uvedl mluvčí s tím, že lidem pak přistavili hasiči evakuační autobus, kde měli zajištěný komfort a teplo.

Po uhašení požáru, museli záchranáři prostory přirozeně odvětrat. Poté použili přetlakovou ventilaci pro ochlazení a celkové odvětrání prostor. Lidé se pak mohli vrátit do svých domovů.  Jako pravděpodobnou příčinu požáru vidí vyšetřovatel hasičů v nedbalosti při manipulaci s otevřeným ohněm. Výše škody nebyla prozatím přesně vyčíslena. Celá událost se obešla bez zranění. Hasiči tak zachránili patnáct lidí a čtyři domácí mazlíčky.