Podvodníci změnili taktiku. Senioři se na to musí připravit

OLOMOUCKÝ KRAJ – Rafinovanější strategii používají podvodníci na starších lidech, aby z nich vylákali peníze. Přestali je zvát na výlety a prodejní akce. Stačí telefon a zvolit správná slova. Olomoucký kraj tak investuje do projektu s názvem Víš, kdo volá?

Kromě letáků a odborné konference se chystá divadelní představení. Během něj se senioři dozvědí, jak rozpoznat manipulativní a falešné chování. Představení připraví společně olomoucké divadlo Tramtarie se sociálním odborem krajského úřadu.

„Podvodníci, kteří se zaměřili na seniory, v poslední době změnili taktiku. Už nezvou na výlety, kterými maskovali prodejní akce, ale využívají telefon. Stačí jim několik dobře zvolených slov a nic netušící senior se může dostat do velkých problémů. Tomu má nový krajský projekt zabránit,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Projekt počítá s dvěma komentovanými představeními v Olomouci, vyrazí také do bývalých okresních měst, aby se senioři dozvěděli, jak se bránit proti „šmejdům“. Součástí divadla bude i reálná zkušenost s případy, které policie v poslední době řeší. „Během představení vystoupí také policista, který seznámí obecenstvo s aktuálními trendy v podvodném chování pachatelů. Zároveň divákům vysvětlí, jak se může podvedený člověk bránit,“ uvedl krajský manažer prevence kriminality Michal Poláček. Všechna představení budou pro seniory zdarma.

Kraj se zaměří i na prevenci kyberšikany

V rámci prevence kriminality hejtmanství neopomene ani další problém současnosti, a to kybernetickou šikanu. Zejména chce pomoci jejím obětem. Kraj také zaštítí konferenci na téma Technické prostředky a zabezpečení objektů a veřejných prostranství.

Všechny plánované projekty přijdou na více než 450 tisíc korun. Hejtmanství se proto uchází o dotaci z ministerstva vnitra.