Touha po lásce ženu stála skoro dva miliony korun

BŘECLAVSKO –  V prosinci loňského roku se žena ve věku 43 let seznámila prostřednictvím internetové seznamky s mužem, který se vydával za lodního inženýra. Při sdělování dojmů jí uvedl, že právě cestuje na lodi z Jižní Ameriky do Japonska, kde mohou posádku přepadnout somálští piráti, a proto nutně potřebuje odeslat své cennosti i finance do Evropy. Žena souhlasila s tím, že peníze mohou být převedeny na její účet. A právě při této nabídce došlo k zásadní chybě.

Muž svoji novou přítelkyni požádal o zaplacení nezbytných poplatků, které jsou s převodem spojené. Žena začala postupně odesílat do zahraničí peníze. Muž jí vždy kontaktoval s tím, že je potřeba uhradit ještě další a další finance. A pak už následoval známý scénář – internetový přítel přestal komunikovat a žena pojala podezření, že něco není v pořádku. Žádných cenností ani většího finančního obnosu se od lodního inženýra nedočkala.

Zarážející je ovšem suma, o kterou díky své důvěřivosti přišla. Při sečtení odeslaných financí se ukázalo, že její internetový vztah ji stál více než 2 miliony korun! Právě takovou částku odeslala na různá zahraniční konta.

Policie varuje a  upozorňuje na rizika spojená s komunikací na sociálních sítích. Anonymita internetu umožňuje podvodníkům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. S obdobnými případy se policie potýká neustále. Pachatelé při komunikaci přesvědčují své nové známosti o tom, že jsou v tíživé životní situaci a bohužel se jim to mnohdy podaří.