Cizinec měl dvě falešné občanky, jednu dokonce s výrazným věkovým rozdílem. O kolik?

PARDUBICKÝ KRAJ – Podle cizinecké policie přibývá cizinců pracujících načerno. V Pardubickém kraji je oficiálně k pobytu hlášeno téměř 18 tisíc cizinců, z toho přes sedm tisíc za účelem zaměstnání. Do těchto čísel nejsou v kraji započítáni neoprávněně pobývající cizinci nebo cizinci pracující bez povolení k zaměstnání. A zdaleka ne všichni zůstanou před cizineckou policií neodhaleni.

Při kontrole v hotelu v Dolní Moravě na Orlickoústecku bylo nalezeno hned dvanáct nelegálně zaměstnaných cizinců. Dva z cizinců navíc pobývali v České republice bez oprávnění k pobytu. Policisté se všemi zajištěnými zahájili správní řízení o vyhoštění. Rozhodnutím lze stanovit dobu až na 5 let, po kterou jim nebude umožněn vstup na území členských států EU. Inspektorát práce se zaměřil i na jejich zaměstnavatele. Hoteliéři ale prý vůbec netušili, že je něco špatně. Lidi jim údajně dodala agentura. Zaměstnavatelé zkrátka nemohou na některou práci sehnat Čechy. Mnozí cizinci u nás pracují na padělané doklady, padělky se neustále zlepšují a zaměstnavatel jejich pravost nemá šanci odhalit.

Ve východní Evropě se podle policie nyní rozjel byznys s nabídkou práce a rovnou i změnou identity. Dva cizinci, jejichž domovská země leží až za pohořím Kavkaz, se prokazovali rumunskou identitou. Pracovali ve stavebně-výrobním podniku na Pardubicku, jeden z nich dokonce více než rok, druhý necelé dva měsíce. Policie jim sdělila podezření z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny, za což mohou být odsouzeni až na tři roky vězení. Současně byli eskortováni do zařízení pro cizince, kde vyčkají na rozhodnutí o správním vyhoštění a následný převoz do domovské země.

Zajímavostí k danému případu je skutečnost, že jeden z cizinců si opatřil pro svoji osobu rovnou dva padělky rumunského občanského průkazu, aby tím zakrytí své pravé identity ještě umocnil. Na každém stálo jiné jméno. A ani podoba neodpovídala. Na druhém dokladu byl dokonce výrazný věkový rozdíl, téměř o dvacet let.