Lyžníci pozor! Známe aktuální stav jihočeských sjezdovek

JIŽNÍ ČECHY – Počasí lyžařům letos dosti přeje, přívaly sněhu jsou víc než ideální a aktuální mrazivé počasí to celé jen dokresluje. Na víkend sice meteorologové hlásí oteplení, ale doufejme, že to situaci na lyžařských svazích moc nezmění. Zmapovali jsme pro vás aktuální stav sjezdovek v lyžařských areálech Jihočeského kraje. Posuďte sami!

Lyžařský areál na Lipně slibuje ideální podmínky pro lyžaře, jsou spuštěny všechny tři lanovky – to znamená Lipno Express, Promenádní i Střecha. Lyžuje se zde denně od 8:30 do 16:00 hodin a provozovatelé tohoto areálu nabízejí i večerní lyžování od 18:00 do 21:00 hodin. Pro ty, co lyžování moc neholdují, je k dispozici Lipenská ledová magistrála. Aktuální tloušťka ledu činní 21 centimetrů a délka trasy je 4 kilometry.

Ve Frymburku je aktuální výška sněhové pokrývky na 50 až 60 centimetrech. Otevřeno je zde denně od 9:00 do 16:00 hodin. V provozu jsou sjezdovky Tiger a Relax, dětským návštěvníkům samozřejmě slouží dětský park. Můžete si zde užít i bobování a sáňkování.

Na Zadově v neděli připadlo asi 20 centimetrů nového sněhu, celkově tedy činí pokrývka přes 100 centimetrů přírodního sněhu, přičemž na sjezdovkách leží od 80 do 110 centimetrů. Areál Kobyla je otevřen denně od 8:30 hodin a nabízí i večerní lyžování od 18:00 hodin (denně mimo pondělí). V provozu je snowpark, lyžařská škola, servis a půjčovna. Pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou přijet po vlastní ose, jsou k dispozici skibusy z Písku a Vimperka jak na denní, tak večerní lyžování. Na Zadově je upraveno také 80 kilometrů běžeckých stop.

I ski areál na Kubově Huti hlásí dobré podmínky. K dispozici jsou lyžařské vleky, půjčovna vybavení a lyžařská škola. Lyžařský vlek pod Obrovcem je v provozu denně od 9:00 do 16:00 hodin a na večerní lyžování se na „Kubovku“ můžete vypravit v pátek a v sobotu od 18:00 do 20:00 hodin. Sněhová pokrývka zde činní 50 centimetrů přírodního a technického sněhu. Lyžařský vlek Školní funguje denně od 9:00 do 16:00 hodin a výška sněhu je 70 centimetrů. Upraveny jsou zde i běžecké tratě, kde leží od 20 do 70 centimetrů přírodního sněhu.

Co se týká Skiarény v Písku, tak ta je zatím také v provozu. Její provozovatelé využili úterních mrazů a vyrobili spoustu sněhu na její pokrytí. Aréna je lyžařům otevřena od úterý do pátku od 14:00 do 20:00 hodin, v sobotu od 9:00 do 20:00 hodin a nedělní provoz je stanoven od 9:00 do 16:00 hodin. Díky osvětlení sjezdovky je možné lyžovat i večer, pouze však v případě dobrých sněhových podmínek. Nejaktuálnější informace najdete na facebookovém profilu arény.

Aktuálně je v plném provozu i lyžařský areál na Libínském Sedle na Prachaticku. Ten je vhodný jak pro začínající lyžaře, tak i ty, kteří se spokojí s kratší sjezdovkou. Provozní doba je aktuálně stanovena od úterý do pátku od 13:00 do 19:00 hodin, v sobotu od 9:00 do 20:00 a v neděli od 9:00 do 17:00 hodin. Pro zkušenější lyžaře a snowboardisty nabízí sjezdovka adrenalinový zážitek – skoky do nafukovací dopadové matrace Big Air Bag. Podmínkou pro trénink různých akrobatických skoků je nutno mít na hlavě helmu a dodržovat bezpečnostní pravidla. Použití dopadové matrace je v ceně skipasu.

Zdroj fotografie FB Ski areál Zadov