A je to tu! Startuje Jizerská padesátka

BEDŘICHOV – Přidružené závody Jizerské 50 odstartovaly už dnes ráno. V devět hodin začal dětský závod, od 12 hodin se běží závod na 30 kilometrů volnou technikou. Zítra dopoledne startují závody na 25 a 10 kilometrů klasicky, odpoledne štafeta na 4x 3 kilometry. Na hlavní 50kilometrový závod vybíhají závodníci v neděli od 9 hodin.

V Bedřichově očekávají během víkendu na sedm tisíc závodníků a deset tisíc diváků. Velký nápor se očekává už dnes večer. V 17 hodin startují finálové jízdy závodu sprintu (můžete sledovat i v přímém přenosu na ČT Sport), o hodinu později diváci i závodníci uctí památku členů horolezecké expedice Peru 1970. Závody historických lyžníků a jejich exhibice na skokanském můstku odstartují v 18.30. V 19 hodin program vyvrcholí ohňostrojem.

Pokud byste se rádi zúčastnili některého z ještě nevyprodaných závodů a stále nemáte startovné, pospěte si. Startovné můžete zakoupit na místě do soboty. Online prodej již není možný. Registrace na hlavní závod ještě probíhá v OC Nisa v Jablonci do sobotních 20 hodin, na 25kilometrový závod do dnešních 20 hodin.

Nejlepší atmosféru zažijí diváci přímo na stadionu v Bedřichově. Budou moci naplno fandit u hromadného startu a hlavně u dojezdu závodníků do cíle a při slavnostním ceremoniálu u vyhlášení vítězů. V zázemí je pro diváky i závodníky připraven bohatý doprovodný program, který zabaví na celý den jak dospělé, tak malé fanoušky. Na stadion se mohou diváci dopravit z Liberce autobusem č. 18 či speciální kyvadlovou dopravou. Ta je pro závodníky v sobotu a v neděli zdarma. Kyvadlová doprava bude po celý víkend fungovat jak mezi Bedřichovem a Jabloncem, tak i Libercem. Pro auta bude Bedřichov v sobotu a v neděli uzavřen od 6 do 9 hodin. Vstup mají povolen pouze závodníci, kteří si koupili předem parkovací kartu, a místní obyvatelé s vydaným povolením od obce Bedřichov.

Diváci nemusí fandit jen v Bedřichově, atraktivním místem na fandění je bezpochyby Smědava, za kterou se nachází největší stoupání na trase Jizerské 50 směrem na Knajpu. Na místě je možné zaparkovat i dojít si na nedaleké občerstvení. Věhlasné místo na trati je i Jizerka, která se nachází na cípu trasy Jizerské 50, konkrétně na 23. kilometru. Diváci zde mohou závodníkům fandit na krásném sjezdu. I zde se nachází parkoviště. Jiná místa pro fandění organizátoři nedoporučují. Pro bezpečnost a plynulost závodu platí zákaz vstupu na trasu závodu jak divákům, tak případným hobby běžkařům.

Foto: FB Jizerská 50