Skvěle v něm exceloval Libíček, známe jej i z filmu s Mariánem Labudou a Lucií Bílou

PLZEŇ – Ani přední protagonisté plzeňského divadla dle očekávání nezůstanou pozadu a jsou příslibem skvělého kulturního zážitku. Tato okolnost nás nenechává na pochybách, že by to byla rozhodně škoda si jej nechat ujít.

Divadlo Josefa Kajetána Tyla uvede v sobotu 9. února premiéru inscenace Král Ubu. Slavný text francouzského dramatika Alfreda Jarryho upravila a s činoherním souborem divadla nastudovala Lucie Ferenzová. Titulní roli ztvární dlouholetý člen souboru Zdeněk Mucha, jeho životní družku Matku Ubu Jana Kubátová.

Nejznámější hra významného francouzského básníka a spisovatele, považovaného za předchůdce absurdního divadla a uměleckého směru dada, vyvolala při své premiéře v Théâtre de l’Œuvre v roce 1896 obrovský skandál. Od té doby se mnohokrát hrála po celém světě a stala se moderní divadelní klasikou.

U nás tento provokativní titul proslavilo zejména nastudování v Osvobozeném divadle s Janem Werichem v hlavní roli či verze režiséra Jana Grossmana, jež byla uvedena v pražském Divadle Na zábradlí v roce 1964. Tehdy mohli diváci v titulní roli obdivovat herecké mistrovství Jana Libíčka. Král Ubu se v roce 1996 dočkal i filmové verze. Do ústřední dvojice byli režisérem Františkem A. Brabcem obsazeni Marián Labuda a Lucie Bílá.

 

„Podle mého je Král Ubu o naprosto geniálním lajdákovi u moci – velkém děcku, které s realitou zachází, jako by to byla hra – prostě si hraje, sebestředně a bez ohledu na následky. Zdeněk Mucha jako Ubu a Jana Kubátová jako Matka Ubu jsou perfektními představiteli těchto ikonických postav a je na co se těšit,“ řekla o inscenaci režisérka Lucie Ferenzová.

Tragikomedie Král Ubu dává příležitost herecky vyniknout plejádě skvělých herců. Vedle ústřední dvojice se v nejrůznějších rolích představí Miloslav Krejsa, Jaroslav Matějka, Marek Mikulášek, Kamila Šmejkalová, Filip Šebšajevič a nový člen činohry Vladimír Pokorný, jenž ztvární postavu tiskového mluvčího Krále Ubu.

Vstupenky lze zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách www.djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.