Horská služba v neustále akci! Její pomoc potřeboval desetiletý chlapec

ŠUMAVA – Zima je v plném proudu, sjezdovky praskají ve švech, a tak má horská služba plné ruce práce. Včera okolo poledního zasahovala na jedné ze zadovských sjezdovek na Šumavě. Co se na ní událo a jak zásah dopadl?

Okolo půl dvanácté přijali horští záchranáři na stanici Zadov informaci o tom, že na churáňovské sjezdovce leží zraněný chlapec. „Když jsme s kolegou dorazili, viděli jsme, že desetiletý lyžař pláče bolestí. Zjistili jsme, že si s největší pravděpodobností zlomil při pádu nohu v oblasti bérce. Uklidnili jsme ho, nohu zafixovali vakuovou dlahou a uložili do vakuové matrace,“ popsal situaci na sjezdové trati Miroslav Cinádr, zasahující člen Horské služby Šumava.

Chlapec byl po těchto úkonech šetrně převezen horskou službou na stanici. „Tam jsme poté hocha ještě ošetřili a po příjezdu předali posádce vozu Rychlé zdravotnické pomoci. Ti po konzultaci s lékařem podali chlapci tišící prostředky a pak jej sanitka převezla k hotelu Churáňov,“ uvedl Miroslav Cinádr. U hotelu byl připraven vrtulník letecké záchranné služby a ten chlapce transportoval do nejbližší nemocnice k dalšímu ošetření.

Ilustrační foto