Pohádkové kostýmy budou v letohrádku Mitrovských k vidění do konce dubna

BRNO – Nad padesát kostýmů se představí v letohrádku Mitrovských. Na výstavu byly vybrány ty nejznámější pohádky druhé poloviny 20. století – jmenovitě třeba legendární Pyšná princezna, Hrátky s čertem, Princezna se zlatou hvězdou, Šíleně smutná princezna a další.

Barevná a hravá výstava s názvem Princezny a hrdinové bude k vidění do konce dubna a startuje 23. února 2019. „Kromě krásných princezen se na vás těší udatní chasníci, stateční princové a rytíři, ale také kdejaký padouch a zloduch, bez kterých se žádná správná pohádka neobejde! I proto je výstava zakončena spravedlivým peklem, aby bylo každému jasné, že pomíjivý svět krásy je jen dočasný,“ dodává Petr Lukas, jeden z kurátorů výstavy.

Návštěvníci si prohlédnou 50 kostýmů princezen, hrdinů i padouchů, některé již z kategorie českého kulturního bohatství – namátkou: Krasomila, Dišperanda, Káča, Solfernus, Lada, Kazisvět, Helena s Václavem, Růženka, Slunečník, Větrník, Měsíčník, Angelína, Dorota Máchalová, Lucifer, Jasněnka, čarodějnice Černava a mnohé další.