Vloupačkami do potravin si přišli na více než 2 miliony

SVITAVY – Majitelé obchodů s potravinami si mohou oddychnout. Policisté ze Svitav zadrželi trojici mužů, která vykrádala obchody s potravinami napříč pěti kraji České republiky. Prokázáno jim prozatím bylo 35 případů vloupání do obchodů s potravinami.

Po deseti měsících doslova mravenčí práce se kriminalistům minulý týden podařilo zadržet dva dnes již obviněné muže, a to bezprostředně po dalším vloupání i s kradenými věcmi. Posléze policisté zadrželi i třetího komplice, který se této poslední akce osobně nezúčastnil.

Svitavští policisté na případu spolupracovali s kriminalisty Pardubického kraje a kolegy z Královéhradeckého a Severomoravského kraje. Po zadržení pachatelů ale pro kriminalisty případ rozhodně neskončil. Vzhledem k tomu, že se jednalo o trojici opravdu zkušených recidivistů s bohatou trestní minulostí, uměli v této kriminální branži chodit. Ani kriminalisté ale nejsou začátečníci a v rámci dokazování se jim podařilo prokázat prozatím 35 případů vloupání do prodejen s potravinami. „Celková škoda na odcizených věcech se vyšplhala přes dva miliony korun a při vloupáních navíc způsobili další škody na poškození objektů ve výši půl milionu korun. Při domovních prohlídkách na severní Moravě a na Svitavsku byla zajištěná část odcizených věcí, jako jsou cigarety, a dále oblečení a nářadí, které používali při vloupáních,“ uvedla policejní mluvčí Iveta Skupien.

„Všichni tři muži ve věku 41, 44 a 46 let se nakonec ke svému jednání doznali a nyní jsou obviněni z trestných činů krádeže a poškození cizí věci ve spolupachatelství, kterých se měli dopouštět v různém složení v rámci této skupiny. Muži jsou stíháni vazebně a v případě pravomocného odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na 8 let,“ dodala policejní mluvčí. Kriminalisté na případu i nadále intenzívně pracují, bližší informace proto v tuto chvíli nezveřejnili.

Několik statistických čísel o vloupačkách na Pardubicku:
• V roce 2018 bylo v Pardubickém kraji spácháno celkem 475 případů krádeží vloupáním, z nichž bylo 174 objasněno, to je 36,63 %.
• Oproti tomu v roce 2017 bylo spácháno 636 případů krádeží vloupáním, z nichž bylo 234 objasněno, to je 36,79 %.
• Nejvíce krádeží vloupáním je do ostatních objektů (231), rodinných domů (72), víkendových chat (55) a bytů (31) i obchodů (31).