Cukrovka – nebolí, zabíjí

Cukrovka je celosvětovou epidemií. Projevem je zvýšená hladina cukru v krvi i v moči. Cukrovka prvního typu se obvykle objevuje v mladém věku, jedná se o nedostatečnou tvorbu inzulinu ve slinivce břišní. Příznaky jsou žízeň, časté močení i během noci,hubnutí,únava a náchylnost k infekcím. U dětí může být začátek onemocnění náhlý a dost dramatický. Jedinou léčbou je dodávání inzulinu.

Častěji se jedná o cukrovku druhého typu čili k vyčerpání slinivky nadměrnou konzumací cukrů. Probíhá řadu let a uniká pozornosti. Samostatným typem je těhotenská cukrovka, objevuje se až u 18 % těhotných. Cukrovka je problémem celého těla. Následkem poškozených cév je až trojnásobně zvýšené riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dochází k selhávání ledvin a poškození oční sítnice. Problémem je diabetická noha. Drobná poranění se nehojí a neléčená vedou až ke ztrátě končetiny. Nezdravý životní styl výrazně zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Zdravým životním stylem lze vzniku diabetu druhého typu zabránit nebo ho oddálit. Lidé by měli sportovat  a stravovat se racionálně. Včasný záchyt onemocnění umožňuje zahájit intenzivní léčbu a zabránit rozvoji komplikací. Současně je nutné zahájit co nejdříve léčbu antidiabetiky (léky snižující hladinu cukru v podobě tablet nebo injekcí jednou týdně).

Spolupráci pacienta zvyšuje plná informovanost. Tento úkol plní edukační centra. Jedno z nich je i na  Klinice Dr. Pírka v Mladé Boleslavi. Diabetikům zajistí rychle moderní léčbu a kvalitní edukaci. První informace lze získat na www.drpirek.cz. Centrum nabízí řadu novinek jako je  kontinuální monitorace glukozy či inzulinové pumpy. Součástí nové dostupné péče je i vyšetření a léčba onemocnění štítné žlázy.

MUDr. Martina Košková, lékař diabetolog