Osobní dopisy, dokumenty, film i divadlo připomenou Pochodeň č. 2

ŠUMPERK – Nebylo mu ani devatenáct a rozhodl se po vzoru Jana Palacha k zásadnímu protestu. Jaký byl Jan Zajíc, jaká byla doba a na co bychom neměli zapomínat ani dnes po padesáti letech připomenou výstavy, komponovaný pořad, film i divadlo.

Uplynulo 50 let ode dne, kdy vzplála Pochodeň číslo dvě.  Tragickou událost připomíná denně na budově šumperské průmyslovky busta Jana Zajíce, kterou vytvořil sochař Olbram Zoubek. Vítkovského rodáka si v Šumperku letos připomenou sérií vzpomínkových akcí.

Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk připravuje na čtvrtek 21. února od 18 hodin komponovaný pořad. Mezi zajímavými hosty bude vzpomínat na Jana Zajíce také někdejší jeho spolužačka paní Marie Jílková

Ve jménu života Vašeho – Hořím!

Následující den, v pátek 22. února, se chystá pietní akt u busty Jana Zajíce. „Zástupci školy a města se poté vydají přímo do Vítkova, kde proběhne pietní shromáždění přímo u hrobu Jana Zajíce a večer spojený s předávání Ceny Jana Zajíce, jež se každoročně uděluje úspěšným a nadaným mladým vítkovským občanům,“ uvedl starosta Šumperka Tomáš Spurný.

Smrt Jana Zajíce připadá na pondělí 25. února. Vlastivědně muzeum v Šumperku připravilo exkluzivní jednodenní výstavu Ve jménu života Vašeho – Hořím! Lidé se mohou seznámit s osobními dokumenty a předměty přibližující osobnost Jana Zajíce a okolnosti jeho činu. Výstava bude přístupná zdarma od 9 do 16 hodin. Na ni naváže expozice Jan Zajíc – Verše v prostorách galerie informačního centra. Nakladatelství Olympia a Ústav pro studium totalitních režimů vydaly v roce 2016 sbírku veršů Jana Zajíce s ilustracemi šumperské rodačky Míly Prokůpkové.

Na vernisáž v 17 hodin naváže divadelní představení Pochodeň č. II. „Hru ve formě scénického koncertu napsali šumperští herci a realizovali pod režijním vedením Štěpána Gajdoše, účinkují Nela Štefanová, Martin Zahálka a Kryštof Grygar v roli Jana Zajíce,“ přiblížil Matěj Kašík, ředitel divadla a dodává, že se vstupné vybírat nebude.

Do vzpomínek se zapojí i šumperské kino Oko, které chystá projekci filmu Jan režiséra Iva Trajkova z roku 1991 s Jakubem Wehrenbergem a Lindou Rybovou v hlavních rolích.