Pašoval kuřivo za 18 tisíc korun. Všechno to prý chtěl prokouřit

LIBERECKO – Za cigarety vydají kuřáci rok od roku více peněz a tak někteří, pokud mohou někde ušetřit, nelitují třeba zvýšených výdajů za pohonné hmoty a vydávají se například až do sousedního Polska, kde se dá kuřivo bez kolků sehnat levněji.

Šestatřicetiletý muž z jižní Moravy se vypravil začátkem loňského prosince pro zdroj své vášně na polské tržiště, kde nakoupil 35 kartonů cigaret a 9 kilogramů řezaného tabáku. Další 4 krabičky cigaret dostal zřejmě od trhovce navíc jako odměnu. Za zboží zaplatil 18 tisíc korun. Tabákové výrobky si údajně nakoupil pro svoji potřebu a pro svou rodinu. Veškeré cigarety i řezaný tabák byly bez tabákových nálepek České republiky, jejichž používání upravuje Vyhláška Ministerstva financí.

V ranních hodinách přejel v osobním vozidle Renault hraniční přechod v Hrádku nad Nisou z Polské republiky do Česka, kde ho zkontrolovala hlídka Celní správy. Množství tabákových výrobků, které řidič převážel, výrazně převyšovalo množství povolené k dovozu pro osobní spotřebu. Tabákové zboží celníci zajistili.

„Liberečtí kriminalisté zahájili v uplynulých dnech jeho trestní stíhání pro přečin „porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží“. Dle vyjádření Celního úřadu celková výše spotřební daně z tabákových výrobků, které u řidiče zajistili, je bezmála 39 tisíc korun. O tuto částku by muž připravil stát. V případě pravomocného odsouzení hrozí muži nyní až tříletý trest odnětí svobody,“ uvedla policejní tisková mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Ilustrační foto: Celní správa