Amatérský filmový scenárista s nožem přepadl dívku, skončil na psychiatrii

ČESKOLIPSKO – Nebezpečný pachatel s psychickou poruchou přepadl sedmnáctiletou dívku v Dobranově u České Lípy. Neuvěříte, jaký důvod k přepadení dívky uvedl policistům.

Dívka chtěla jet minulou neděli autobusem z Dobranova do České Lípy. Cestou na zastávku se minula jen s jediným člověkem, kterému v tu chvíli vůbec nevěnovala pozornost, a právě tento kolemjdoucí ji o několik minut později přepadl. „Uslyšela za sebou praskání sněhu, otočila se a uviděla před sebou v obličeji maskovaného muže s velkým kuchyňským nožem v ruce. Nůž jí lupič přiložil k tělu a požadoval po ní mobilní telefon. Ačkoliv svoji výzvu vícekrát zopakoval, dívka mu ho nevydala. To od ní nebylo příliš rozumné,“ uvedla policejní tisková mluvčí Ivana Baláková.

Zajištěný nůž pachatele

Teenagerka ale měla štěstí, protože pachatele vyrušil přijíždějící autobus a on z místa činu uprchl, aniž by jí jakkoliv ublížil. Telefon od ní nezískal. Dívka potom nastoupila do autobusu a zavolala svému otci, co se jí právě stalo. Přivolaní policisté následně místo činu prohledávali se služebním psem a pátrali po pachateli i v širokém okolí Dobranova. K dispozici měli jeho zevrubný popis od přepadené dívky. V Dobranově ale po sobě mnoho stop nezanechal.

Pátrání po něm zahájili zkušení kriminalisté, kteří případu vzhledem k jeho závažnosti věnovali maximální pozornost. Jejich důkladná mravenčí práce přinesla své ovoce a ve čtvrtek byl zadržen. Jde o 22letého muže, který na Českolipsku pobýval jen přechodně a zdržoval se tu krátkou dobu.

„Po svém zadržení se kriminalistům k činu přiznal a zdůvodnil ho překvapujícím tvrzením, že má v hlavě rozpracovaný filmový scénář o maskovaném drsňákovi, k jehož dokončení mu chyběla zkušenost s ozbrojeným přepadením,“ dodala tisková mluvčí. Kriminalisté vyhodnotili jeho motivaci k činu jako velmi nebezpečnou, a proto poté, co ho obvinili ze zločinu loupeže, požádali o jeho odborné psychiatrické vyšetření. Lékaři pak rozhodli o jeho okamžité hospitalizaci v psychiatrickém zařízení.

Foto: Ilustrační foto a Policie ČR